Binlerce İsrailli 'iki devletli çözüm' için yürüdü

İsrail’in başkenti Tel-Aviv’de binlerce kişi iki devletli çözüme destek vermek için yürüdü.

İsrail’in Filistin topraklarının işgalinin 50’inci yıldönümü yaklaşırken, başkent Tel-Aviv’de bir gösteri gerçekleşti.

10 bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüşte “İki devlet, bir umut” yazılı bir pankart açıldı. Eylemi “Barış Hemen Şimdi” isimli sivil toplum örgütü düzenledi. Bu örgüt, hükümetin işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki sömürgeci politikalara tepki gösteriyor.

Sivil toplum örgütünün yöneticisi Avi Buskila, bu eylemle “işgali, şiddeti ve ırkçılığı devam ettiren bir hükümetin barış umudu sunmamasına” tepki gösterdiklerini belirtti.

Buskila, “İsrailliler, Filistinlilere ve dünyaya, İsraillilerin önemli bir kesiminin işgale karşı durduğunu ve iki devletli bir çözüme ulaşmak istediğini göstermenin zamanıdır” dedi.

Organizatörler, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’un yazıldığı bir mektubu da okudular.  Abbas mektupta “Birlikte uyum içerisinde, güvenlik ve istikrar içerisinde yaşamanın zamanı geldi.  Gelecek kuşaklar için görevimiz çatışmaya son vermek ve cesurların barışını sağlamaktır” dedi.

Gösteride solcu muhalefet lideri İsaac Herzog da iki devletli çözümden yana tavır aldı ve hükümetin izlediği politikalara tepki gösterdi.

Uluslararası toplumun büyük bölümü, yasadışı Yahudi yerleşim birimlerinin iki devletli çözüm önünde engel oluşturduğunu belirtiyor.

Mevcut durumda işgal altındaki Batı Şeria’da 2.6 milyon Filistinli ile birlikte 400 bin dolayında Yahudi yerleşimci yaşıyor. Bu sömürgecilik uluslararası hukukta illegal olarak sayılıyor. Ancak Yahudi yerleşimlerini savunanlar, bunun İncil tarafından İsrail’e verildiğini savunuyor.  İktidardaki hükümet, İsrail tarihinin en sağcı iktidarı olarak değerlendiriliyor. Bazı Bakanlar Batı Şeria’nın İsrail’e bağlanmasını açık bir şekilde savunuyor.