Bir çok ülke Irak’taki askerlerini çekti

Koronavirüs pandemisi nedeniyle bir çok ülke Irak’taki askerlerini çekti. En son Fransız ordusu, birliklerini çekme kararı aldı.

Fransız ordusu yaptığı açıklamada, Irak hükümeti ile koordinasyon halinde, DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun kendisini duruma uyarlama ve geçici olarak eğitim faaliyetlerini durdurma kararı aldığını belirtti.

Açıklamaya göre Fransa da bu kararı not ederek, yeni bir emre kadar koalisyon bünyesindeki personelini çekme kararı aldı.

Fransız ordusu, çekilme işleminin 26 Mart Perşembe günü başlayacağını duyururken, Ürdün’de üslü 11 Rafale tipi savaş uçaklarının DAİŞ çetelerine karşı hava operasyonlarını devam ettireceğini kaydetti.

Çek Cumhuriyeti de Salı günü Irak’taki askerlerini geçici olarak geri çekme kararı aldıklarını duyurmuştu. Bu karar, ülkedeki 30 Çek askerini ilgilendiriyordu. Askerler, Salı akşamı Prag’a uçakla döndüler.

Irak güvenlik güçlerini “eğitim” amacıyla 2 bin 500 askeri bulunan Uluslararası Koalisyon, Mart ayı başında eğitim faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. Koalisyon yetkilileri, salgının krizinin sona ermesi halinde yeniden döneceklerini ve eğitim faaliyetlerini sürdüreceklerini belirtmişti.

Bu çerçevede onlarca askeriyle koalisyonda yer alan Birleşik Krallık da, Irak’ta konuşlu askerlerinin bir kısmını çekme kararı aldıklarını duyurmuştu. Yazılı açıklamada, eğitim faaliyetlerinin 60 gün boyunca durdurulduğu kaydedilmişti.