Bloomberg: May, Kuzey İrlanda konusunda geri adım attı 

Hafta içinde süren yoğun müzakerelere rağmen AB ile Kuzey İrlanda’nın statüsü konusunda uzlaşamayan Britanya Başbakanı Theresa May’in taviz vermeye hazır olduğu iddia edildi.

2016’daki Brexit referandumuyla Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı alan Büyük Britanya’nın Mart 2019’da birlikten çıkması gerekiyor. AB ile Büyük Britanya arasında 1,5 yıla yakın bir süredir devam eden Brexit müzakerelerinde önemli oranda uzlaşma sağlanırken, Kuzey İrlanda’nın statüsü konusunda Çarşamba ve Perşembe günü yapılan liderler zirvesinde de anlaşmaya varılamamıştı.

Büyük Britanya egemenliği altında otonomiye sahip Kuzey İrlanda’nın 1998 yılındaki Belfast Anlaşması uyarınca AB üyesi olan İrlanda ile arasında sınır kontrolleri veya ayrılığının olmaması gerekiyordu. AB, Kuzey İrlanda’nın statüsünün korunmarak ortak pazarda kalmasını isterken, Theresa May hükümeti ise, tüm Britanya’nın ortak pazardan geçici de olsa faydalanmasında ısrar ediyordu. May ayrıca, Kuzey İrlanda’nın tek başına ortak pazarda kalmasının Britanya’nın egemenlik hakkına aykırı olduğunu savunuyordu.

‘MAY TAVİZ VERMEYE RAZI OLDU’ İDDİASI

Perşembe günü yapılan müzakerelerde de uzlaşının çıkmadığı AB zirvesinin ardından dün Bloomberg haber ajansından farklı bir iddia geldi. Ajansın iddiasına göre, Theresa May, Kuzey İrlanda’nın Britanya’dan farklı olarak AB ortak pazarında kalmasına razı geldi.

Habere göre, Kuzey İrlanda’nın Brexit’ten sonra da ortak Pazar olanaklarından faydalanması şartında ısrar eden AB’nin baskısı karşısında May geri adım attı.

Bloomberg’in iddiası müzakerelerde yer alan bürokratlara dayandırılırken, Başbakan Theresa May’in bürosundan iddiaya yönelik açıklama yapmaktan kaçındığı öğrenildi.