BM, İran’a yaptırımların esnetilmesini istedi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri, pandemi krizinde hayati bir dönemden geçilirken İran, Venezuela, Küba ve Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların esnetilmesi veya askıya alınmasını istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Michelle Bachelet, yaptığı yazılı açıklamada “Bu yaptırımlar karşısında insani nedenlerle geniş ve pragmatik muafiyetlerin uygulanması gereklidir” dedi.

Bachelet, sözkonusu ülkelerin sağlık ihtiyaçlarını elde etmek için hızlı ve esnek izinlerin verilmesini talep etti.

Açıklamada, “Bu hayati dönemde, hem küresel kamu sağlığı nedenleri hem de bu ülkelerdeki milyonlarca kişinin hakları ve yaşamını desteklemek için, sektörel yaptırımların esnetilmesi veya askıya alınması gerekiyor. Küresel pandeminin olduğu bu dönemde, bir ülkedeki medikal çabaları engellemek hepimiz için riskleri arttırıyor” denildi.

Özellikle İran’daki duruma dikkat çeken Bachelet, bu yaptırımların sağlık üzerindeki etkisinin defalarca raporlarla dile getirildiğini hatırlattı.

İran’da mevcut durumda 50’yi aşkın sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bachelet, İran’daki salgının komşu ülkelere de yayılmasından duyduğu endişeyi ifade ederken, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerin sağlık sistemlerinin zora gireceğinin altını çizdi.

Bachelet’e göre çok sayıda yaptırım Küba, Kuzey Kore, Venezuela ve Zimbabwe’nin sağlık çabalarını da engelleme riski taşıyor.