BM İsrail kolonileri ile bağlantılı 112 şirketi illegal ilan etti

Birleşmiş Milletler, İsrail kolonilerinde faaliyet yürüten 112 şirketi uluslararası hukuk nezdinde illegal ilan etti. Filistinliler bunu bir “zafer” olarak değerlendirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, bu konunun tartışma konusu olmaya devam edeceğinin farkında oluğunu belirterek, hazırlanan listenin olaylara dayandığını kaydetti.

BM raporu, İnsan Hakları Konseyi’nin 2016’daki bir kararına yanıt vermek için hazırlandı. BM İnsan Hakları Konseyi’nin kararı, işgal altındaki Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimleriyle bağlantılı faaliyetlerde bulunan tüm şirketlerin veri tabanının oluşturulmasını istiyordu.

BM açıklamasında bu listenin bir hukuki süreç oluşturmadığını belirtti. Bu da İsraillilerin boykota zemin sunacağı yönündeki endişelerine yanıt veriyor.

Listeye alınan şirketler arasında Airbnb, Alstom, Booking.com ve Motorola Solutions gibi öne çıkan gruplar da var. Aralarından 94’ünün merkezi İsrail’de bulunurken, diğer 18’i altı farklı ülkeye dağılmış durumda.

Üç yıl önce yayınlanması planlanan rapor, sürekli ertelenmişti. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Yahudi kolonilerindeki şirketlere ilişkin listenin yayınlanmasının “uluslararası hukuk açısından bir zafer” olduğunu belirterek, memnuniyetini ifade etti. İsrail ise "utanç verici" tepkisinde bulundu.