BM Afganistan’da kalacak, Taliban memnun

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Afganistan'daki BM siyasi misyonunu bir yıl uzatma kararı aldı. Resmi tanıma anlamına gelmese de Taliban, bu karardan memnun.

BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararda "Taliban" kelimesinin geçmemesi dikkat çekti.

Bu karar, BM’nin Afganistan'daki siyasi misyonu Manua’nın bir yıllık yeni görev süresini detaylandırıyor. Karar, Çin dahil olmak üzere 14 oyla kabul edildi. Sadece Rusya çekimser kaldı.

Karar tasarısını yazan Norveç'in BM büyükelçisi oylamadan sonra yaptığı açıklamada, "Bu yeni Manua görevi, yalnızca acil insani ve ekonomik krize yanıt vermek için değil, aynı zamanda Afganistan'daki kapsayıcı barış ve istikrar hedefimize ulaşmak için de çok önemlidir” dedi.

Karar, Taliban gücünün BM'de diplomatik temsilini kabul etmek anlamına gelmiyor. Buna karşın, Ağustos 2021'de iktidarı ele geçiren Taliban’ı da hesaba katarak Afganistan ile ilişkilerini elden geçiriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Manua'nın gelecek yıl "Afganistan'daki uluslararası toplumun gözü ve kulağı" olacağından emin olması gerektiği tepkisinde bulundu.

Sözkonusu karar, Afgan toplumuna yapılacak insani yardım bölümü içerirken, siyasi boyutunda ise "özellikle tüm ilgili Afgan siyasi aktörler ve paydaşlar arasında diyaloğu kolaylaştırmak için sosyal yardım ve iyi niyetler sağlayacaktır" ifadesi yer alıyor. Bu çerçevede, "cinsiyet, dini veya etnik kökene dayalı herhangi bir ayrım gözetmeksizin kapsayıcı, temsili iyi yönetimin teşvik edilmesine” vurgu yapılıyor.

Metin, "kadınların tam, eşit ve anlamlı katılımı" konusunda ısrar etse de pratikte kadınlar şimdiye kadar Taliban tarafından yönetimden tamamen dışlandı.

Karar ardından bir açıklama yapan Taliban hükümeti, BM’nin görev süresinin uzatılmasından memnun olduklarını bildirdi.

Taliban hükümeti sözcüsü Zabihullah Mücahid AFP'ye verdiği demeçte, "Manua'nın görev süresinin uzatılmasını iyi bir şey olarak görüyoruz ve bunun Afganistan'ın insani ve diğer sorunlarını çözmek için etkili bir şekilde çalışmasını istiyoruz" dedi. Mücahid, Manua ile “koordinasyon içinde olacaklarını ve işbirliği yapacaklarını” belirtti.