BM: Cenevre'de gerçek barış müzakereleri henüz başlamadı

Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye krizine ilişkin Cenevre'de yürütülen müzakerelerin beşinci raundunda ilerleme olduğunu savundu.

Mistura, ancak gerçek barış görüşmelerinin henüz başlamadığını kabul etti. Müzakerelerin beşinci raundu dokuz gün sürdü. Muhalefet olarak öne sürülen ancak temsil gücü ve kabiliyeti olmayan taraf ile Suriye hükümet heyeti, bu müzakerelerde de doğrudan görüşmedi. 

Mistura, gazetecilere yaptığı açıklamada tarafların altıncı raunt için yeniden Cenevre'ye gelmeyi kabul ettiğini belirtti. Ancak yeni görüşmeler için henüz tarih belirlenmedi. 

Mistura, "Trenin gardan yavaşça ama güvenle ayrılmaya başladığı söylenebilir" dedi. Müzakerelere katılan taraflar ise, düzenledikleri basın toplantılarında kendi pozisyonları üzerinde ısrar etti ve birbirini ciddi olmamakla suçladı. 

Şam rejimi heyetinin başkanı Başar El Caferi, muhalefet olarak öne sürülen Yüksek Müzakere Komitesi'nin illüzyün geçirdiğini söyledi. Caferi, "Tek bir illüzyonları var, o da onlara Suriye'nin anahtarları ve iktidarın vermemizdir" dedi. Caferi'ye bu muhalefeti gülünç açıklamalar yapan çocuklara benzetti.