BM’den İsrail şiddetine tepki: 42 ölü, 5.500 yaralı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Huseyin, İsrail’i Filistinli eylemcilere yönelik Gazze’de kullanılan aşırı güç kullanımını engellemeye ve sorumlularını cezalandırmaya çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan BM yetkilisi El Huseyin, “Her hafta, silahsız eylemcilere karşı öldürücü dozda güç kullanımına başvurulduğuna dair örneklerle karşılaşıyoruz” dedi.

El Hüseyin, 4’ü çocuk olmak üzere 42 Filistinlinin öldürüldüğü, 5.500’ünün yaralandığını belirtti.

Mart ayı sonundan bu yana her Cuma günü, Gazze Şeridi’ndeki onbinlerce kişi Filistinlilerin kendi topraklarına dönme hakkı için bir araya geliyorlar. Filistinliler 1948’de İsrail’in kurulmasıyla topraklarından çıkarılmış ya da kaçmışlardı.

BM yetkilisi El Huseyin, “Çocukların, taş atsalar bile, ağır bir şekilde silahlı güvenlik güçleri için her an ölüm ve ağır yaralama tehdidi oluşturabileceğini tasavvur etmek zor” diye tepki gösterdi.

Geçen Cuma günü İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar sırasında 16 Filistinli öldürülmüştü. Bu bilanço 2014 savaşından bu yana an ağır bilanço olarak kayda geçti. Binlerce kişi, 16 kişi için Gazze’de düzenlenen cenaze törenine katıldı.

BM İnsan Hakları Komiseri, tekerlekleri yakabilen Molotof kokteylleri veya taş atanlara, hatta uzaktan Molotof kokteyli atanlara karşı silah kullanılmaması gerektiğini vurguladı. El Huseyin, tüm ölüm ve ağır yaralanmalara ilişkin soruşturma yürütülmesi ve sorumlularının cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

El Huseyin, İsrail hükümetini ihlalleri soruşturmadaki “kapasitesizliği” nedeniyle güvenlik güçlerini öldürücü güç kullanımına teşvik etmekle eleştirdi.