BM’den koalisyona Yemen uyarısı: Yüz binlerce çocuk ölebilir

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’e uygulanan ablukanın kaldırılmaması halinde aralarında çocukların da olduğu yüz binlerce sivilin yaşamını yitireceği uyarısında bulundu.

BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Gıda Programı (WFP) ile Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan ortak açıklamada,Yemen’deki insanlık dramına dikkat çekildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ve Devlet Başkanı Mansur Hadi’ye bağlı birlikler ile Şii Husi  milisleri ve eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler arasındaki çatışmalar insanlık dramının büyümesine yol açıyor.

26 milyonluk ülkede savaş nedeniyle 20 milyonu aşkın kişi insani yardıma muhtaç iken, bunun 11 milyonunu çocuklar oluşturuyor.

WHO, UNICEF ve WFP direktörleri tarafından yayınlanan ortak yazılı açıklamada, insani yardımların ulaşamaması halinde ‘binlerce masum kurbanın öleceği’ uyarısı yapıldı. Bundan en fazla çocukların zarar göreceği vurgulanan açıklamada, “Arap Koalisyonu’na, dünyadaki en ağır insani krizin yaşandığı Yemen’e ilk yardımın yapılabilmesi için yardım malzemelerinin geçişine izin vermesi için acil çağrıda bulunuyoruz” denildi.

Yardım malzemeleri arasında ilaçlar, aşılar ve açlıkla mücadele için gıda maddeleri olduğu belirtilen açıklamada, 11 milyonu çocuk 20 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunun altı çizildi. Açıklamada, ağır beslenme yetersizliği nedeniyle 400 bine yakın çocuğun yaşamını yitirmek tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, ambargonun kaldırılmaması halinde geçtiğimiz aylarda binlerce kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kolera salgınının yeniden başlayacağı dile getirildi.

WHO, UNICEF ve WFP açıklamasına göre, Yemen’de sadece son dönemlerde baş gösteren difteri salgını nedeniyle çoğu çocuk 14 kişi yaşamını yitirdi.

Yemen’de 2014 sonunda başlayan çatışmalar 2015 yılı Mart ayında başkent Sana’nın Husilerin eline geçmesi ardından bölgesel bir savaş halini almıştı. Suudi Arabistan’ın desteklediği Mansur Hadi’nin sürgüne gitmesi ardından bölge ülkelerinden oluşan Arap Koalisyonu da Husilere karşı savaşa dahil olmuştu.