BM’den Rusya’nın Transnistria’daki askerlerini geri çekme çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), de facto olarak Moldavya’dan bağımsız bir şekilde yönetilen Transnistria bölgesinde bulunan binlerce Rus askerinin geri çekilmesini istedi.

Moldavya’ya bağlı Rusların çoğunlukta olduğu Transnistria’nın bu ülkeden bağımsızlığını ilan etmesi ardından Rusya ile Moldavya arasında 1992 yılında barış anlaşması imzalanmıştı. Çatışmalara son veren anlaşmaya rağmen bölgedeki binlerce Rus askeri ise halen korunuyor.

BM Genel Kurulu’nda yapılan bir oylamada ise, Rusya’nın halen takviye ettiği askeri birliklerini  derhal geri çekmesini isteyen bir karar tasarısı kabul edildi. Oylamada 83 ülke çekimser kalırken, oy kullanan ülkelerden 64’ü Rusya’nın geri çekilmesi yönünde oy kullandı. 15 ülke ise ‘hayır’ oyu kullandı.

Transnistria’nın bağımsızlığını tanımayan BM’nin kararında, Rusya’nın askerlerini şartsız ve gecikme olmadan geri çekmesi isteniyor. Kararda, Moldavya’nın onayı olmadan halen bölgeye asker ve silah sevkiyatı yapılmasının ‘derin endişe yarattığına’ vurgu yapılıyor.

Transnistria’daki Rus askeri varlığına ilişkin BM’de alınan karar bir ilk olması nedeniyle dikkat çekiyor. Moldavya hükümeti, Rusya’nın askeri varlığının ‘illegal’ olduğunun kabul edilmesinin önemine vurgu yaparken, birliklerin çekilmesi çağrısını yineledi.

Rusya’nın Transnistra’nın dışında Gürcistan’dan 1992 yılında bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’da da 2008’deki savaştan bu yana Rus birliklerinin olduğu biliniyor. Rusya son olarak 2014 yılında Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etmişti.