BM: Gazze’de her eylemci öldürülme tehlikesi altında

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Gazze’de tehdit oluştursa da oluşturmasa da her eylemcinin İsrail güçleri tarafından öldürülebileceği tepkisinde bulundu.

Cenevre’de medya mensuplarına açıklamada bulunan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rubert Colville, “Öyle görünüyor ki herhangi bir kişi öldürülebilir” dedi. Colville, uluslararası hukukta “öldürücü gücün ancak son çare olarak kullanabileceğine” dikkat çekti.

“Sözkonusu olanın Hamas olduğunu söyleyerek, ‘tamamdır’ demek kabul edilemez” diyen Colville, İsrail’in yapılan eylemlerden Hamas’ı sorumlu tutuğuna işaret etti.

Çoğunluğu keskin nişancılar tarafından öldürülen kişiler arasında sakat bir kişinin olduğunu belirten Colville, “İki bacağını kaybetmiş bir kişi nasıl bir tehdit oluşturabilir?” diye sordu.

Pazartesi günü, Gazze’deki protesto eylemlerine yönelik İsrail güçlerinin saldırısı sonucu 60 dolayında kişi hayatını kaybetti, 2.400 kişi yaralandı. Bu bilanço, 2014’teki İsrail-Filistin çatışmasından bu yana en kanlı gün oldu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin de bu ağır ihlallerden sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan ABD, Gazze Şeridi’ndeki olayların araştırılmasına ilişkin BM’nin bağımsız bir soruşturma talebi içeren açıklama yapmasını engelledi.