BM Genel Sekreteri altı yıl sonra ilk kez Irak’ta

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, altı yıl sonra ilk kez Irak’a ziyarette bulunarak, Irak halkına barış yolunda “dayanışmasını” ve BM’nin desteğini ifade etti.

Antonio Guterres, salıyı çarşambaya bağlayan gece başkent Bağdat’a ulaştığında “Bağdat’a geri gelmek benim için büyük bir zevk” dedi.

BM Genel Sekreteri, "Bu bir dayanışma ziyaretidir. Irak halkı ve demokratik kurumlarıyla dayanışma ve Birleşmiş Milletler'in ülke kurumlarının sağlamlaştırılmasını desteklemeye tamamen bağlı olduğu anlamına gelen bir dayanışma” diye ekledi.

Guterres, ayrıca “Iraklıların karşı karşıya oldukları sorunları ve zorlukları açık ve kapsayıcı bir diyalogla aşabileceğine olan güvenini” ifade etti.

Ülkelerini terk eden Irakıların geri dönüşünü sağlamak için hükümetin çabalarını desteklediklerini de ifade eden Guterres, Irak için “Sağlamlaştırılmış demokratik kurumlarla barış ve huzurlu bir gelecek” umut etti.

Guterres’in bu çarşamba günü Başbakan Muhammed Şia El Sudani, kadın ve genç haklarını savunma gruplarının temsilcileri ile görüşmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri, perşembe günü Hewlêr’e geçmeden önce bir mülteci kampını ziyaret edecek. Ardından Hewlêr’de Kürdistan Bölgesel Hükümeti temsilcileri ile bir araya gelecek.