BM Güvenlik Konseyi’nden Türkiye’ye Libya uyarısı

BM Güvenlik Konseyi, Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE), Libya’ya uygulanan silah ambargosuna saygı göstermeye çağırdı.

Güvenlik Konseyi’nin yaptırım komitesine göre 15 üye ülkenin konsensüsle kabul ettiği deklarasyonda, Libya ambargosunu delen ülkelere çağrı yapıldı.

Güvenlik Konseyi, tüm devletlerden “çatışmaya dahil olmamaları veya çatışmayı şiddetlendirecek tedbirler almamalarını” isterken, “paralı askerlerin artan katılımı karşısında” endişelerini dile getirdi.

Silah ambargosunu denetlemekle görevli BM uzmanlarına göre, Ürdün ve BAE, Libya’nın doğusunu denetiminde bulunduran General Haftar’a askeri materyal sağlıyor. Haftar, Türk devletinin desteklediği İslamcıların ağırlıkta olduğu Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne karşı Nisan ayından bu yana operasyon yürütüyor. BM uzmanları, Türk devletinin de Trablus merkezli hükümete destek verdiğini belirtiyor.

Reuters’a göre bu tespitler, bu ay içerisinde yayınlanması beklenen gizli bir raporda yer alıyor.

Geçtiğimiz aylar içerisinde Türk devletinin Libya’ya defalarca ağır askeri malzemeler gönderdiğine dair haberler yayınlandı. 18 Mayıs’ta onlarca zırhlı aracın teslim edildiği tespit edilmiş, görüntüleri yayınlanmıştı. Haftar birlikleri de bir çok kez Türk devletine ait insansız hava araçları düşürdüklerini açıklamıştı.

YUNANİSTAN, MISIR VE KIBRIS ENDİŞELİ

Türk devleti ayrıca geçtiğimiz günlerde Trablus merkezli hükümetle askeri işbirliği anlaşması yaptığını duyurdu. Yunanistan geçen hafta bu anlaşmaya tepkisini göstererek, Atina’nın deniz kaynaklarını araştırılması ve kullanılmasını düzenleyen münhasır ekonomik bölgesini ihlal etmesinden endişe ediyor. Yunanistan hükümeti, “gizli” askeri anlaşmanın içeriğinin açıklanmaması halinde Libya’nın Atina’daki büyükelçisini sınırdışı etme tehdidinde bulundu. Anlaşma, Kıbrıs ve Mısır’ı da endişelendiriyor.