BM: Kongo’da iç savaşta yüzlerce sivil katledildi

Birleşmiş Milletler (BM), Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (RDC) devam eden Kamwina Nsapu isyanı nedeniyle ordu ve isyancılar tarafından çok sayıda sivilin katledildiğini duyurdu.

BM açıklamasına göre, Ağustos 2016’da ülkenin orta bölgelerinde başlayan Kamwina Nsapu isyanı nedeniyle devam eden çatışmalarda siviller hedef alınıyor.

BM, RDC askeri birliklerinin Nisan ayında en az 164 sivili katlettiğini, bunların 45’inin ise kadın ve çocuklardan oluştuğu bilgisini paylaştı. BM, ordu birliklerinin orantısız ve keyfi şiddet uyguladığının altını çizdi.

İsyanı sürdüren Kamwina Nsapu örgütünün eylemlerine de dikkat çekilen BM açıklamasına göre, bu grup tarafından ise en az 28 sivil öldürüldü.

RDC ordusu adına açıklama yapan Léon Kasonga, BM’nin iddialarının ‘asılsız’ olduğunu savundu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çoğunluğu Luba halkına mensup Kamwina Nsapu örgütünün başlattığı isyanın başladığı Ağustos 2016’dan bu yana her iki taraftan yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. Çatışmalar nedeniyle 200 bini aşkın kişi de yerlerinden edildi.

2 milyon 345 bin kilometrekare toprağıyla Afrika’nın ikinci büyük ülkesi olan RDC, 80 milyonu aşkın nüfusuyla da Nijerya, Mısır ve Etiyopya’dan sonra kıtanın dördüncü büyük ülkesi. 1997 yılında Mobuto Seseseko’nun diktatörlüğüne son veren Laurent-Désiré Kabila’nın 2001’de suikastle öldürülmesi ardından oğlu Joseph Kabila ülkeyi yönetiyor.