BM kurumu Filistinli mülteciler için acil yardım istedi

Birleşmiş Milletlerin Filistinli mültecilere yardım kurumu UNRWA, yeni korunavirüsün sosyo-ekonomik sonuçlarına karşı koyabilmek için 100 milyon dolara yakın acil yardım talep etti. BM kurumu tarihinin en kötü mali krizini yaşıyor.

UNRWA, temel bağışçı olan ABD’nin yardımları kesmesi nedeniyle 2018 yılından bu yana oluşan boşluğu kapatmaya çalışıyor. UNRWA, Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki 5 milyon dolayında Filistinli mülteci için eğitim ve sağlık imkanları sağlıyor.

Filistin topraklarında mevcut durumda koronavirüsün bulaştığı insanların sayısı göreceli olarak az görünüyor. Batı Şeria’da 350, Gazze’de 20 dolayında vaka var. Ancak UNRWA’ya göre krizin sosyo-ekonomik ve insani sonuçları son derece felaket durumda.

UNRWA’nin Filistin’deki sorumlusu Matthias Schmale, Gazze Şeridi’nde işsizlik oranının yüzde 50’den yüzde 70’e çıkabileceğini kaydetti.

BM kurumu, bu Cuma günü sağlık krizinin etkilerine cevap olabilmek için bağışçılarından 93 milyon dolarlık istisnai yardım istedi. UNRWA, Mart ayı ortasında da 14 milyon dolarlık bir ilk yardım talebinde bulunmuştu.

Kurumun Washington’daki sorumlusu Elizabeth Campbell, videokonferans yoluyla yaptığı açıklamada “Kurum, tarihinin en büyük mali krizini yaşıyor ve yeni korunavirüsün yıkıcı etkisi oldu” dedi.