BM nefret söylemine karşı bir plan hazırlıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, göçmenlik gibi büyük sorunlara ilişkin tartışmaları “zehirleyen” nefret söylemi salgınına karşı, küresel bir mücadele planı hazırlamakta olduklarını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, Cenevre’de düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi’nin 40’ıncı oturumlarının açılışında, nefret söylemine karşı mücadele planını açıkladı.

Guterres, “Nefret, hem liberal demokrasilerde hem de otoriter sistemlerde sıradan hale geldi” dedi.

BM Genel Sekreteri, isim vermeden “Bazı siyasi partiler ve liderler, aşırılıkçılardan gelen fikirleri kendi propagandaları ve seçim kampanyalarına ekliyor” diye ekledi.

Guterres, bu nefret söylemlerine cevap olmak için soykırımları önleme özel danışmanı Senegalli Adama Dieng’i, “bir strateji oluşturma ve küresel bir eylem planı sunmakla” görevlendirdi.

Irkçı sözler ve nefret içerikli açıklamalar, çok sayıda ülkede siyasi iklimin kötüleşmesine yol açtı. Fransa ve Almanya’da son haftalarda Yahudi düşmanlığı öne çıkarılarak bu konuda alarm verilirdi.

Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler’in Göçe ilişkin Dünya Paktı’na karşı yürütülen kampanyaları da eleştirdi. Bağlayıcı olmayan bu anlaşma, göç akışını daha iyi yönetmeyi öngörüyor.

Guterres, siyasi mülteciler ve göçmenleri terörizm ile bağlantılı gösteren açıklamaları hatırlatarak, göçmenlerin tüm toplumsal sorunların “şamar oğlanı” haline getirildiğine dikkat çekti.

Guterres, ancak bu kampanyanın başarısız olduğunu sözlerine ekledi. BM Genel Kurulu’nda Aralık ayında yapılan oylamaya 17 ülke katılmayı reddetmişti.