BM raporu: İran Husilere silah yardımını sürdürüyor

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre İran rejimi, Yemenli Husi milislerine balistik füze ve insansız hava aracı sağlamaya devam ediyor.

AFP’ye göre BM’nin Güvenlik Konseyi için hazırlanan gizli raporda 2015’te Yemen’e uygulanan silah ambargosundan sonra İran’dan Yemen’e kısa menzilli balistik füze ve diğer silahları göndermeye devam ediyor.

İran Husi milislerini silahlandırdığı yönündeki suçlamaları reddederken, ABD ve Suudi Arabistan sık sık İran’ı Husilere askeri destek vermekle suçluyor.

125 sayfalık raporda, kısa bir süre önce Şii Husiler tarafından kullanılan silahlar arasında füzeler ve insansız hava araçları incelendi. Buna göre, bu silahlar İran İslam Cumhuriyeti’nde üretilen silah sistemleri ile benzer karakteristik özellikler taşıyor.

BM uzmanlarının Suudi Arabistan’a yaptığı son ziyarette, Husiler tarafından atılan 10 füzenin kalıntılarını incelediği ve İran menşeli kayıtlar bulduğu iddia edildi. Rapor, Ocak ile Temmuz 2018 arasındaki dönemde kullanılan silahları kapsıyor.

Uzmanlar, füzelerin Yemen dışında üretildikleri ve parçalar halinde Yemen’e taşındıktan sonra burada birleştirildiklerini “yüksek bir olasılık” olarak görüyor.

İran, BM’li uzmanlara gönderdiği mektupta sözkonusu füzelerin savaş önceki Yemen ordusuna ait Scud füzelerinin yerelde geliştirilmiş bir versiyonu olduğunu öne sürdü.

BM’li uzmanlar, İran’ın Husi milislerine ayda 30 milyon dolarlık yakıt bağışladığı yönündeki iddiaları da inceliyor. Ancak henüz doğrulanmadığı belirtiliyor. Tahran yönetimi, hiçbir zaman Husileri maddi olarak desteklemediklerini savunuyor.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.