Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

BM: Suriye’de iki haftada 270 bin kişi yerlerinden edildi

Birleşmiş Milletler, Suriye’de rejim güçlerinin ülkenin güneyindeki operasyonları sonucunda iki hafta içerisinde 270 bin kişinin yerlerinden edildiğini açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Muhammed Hawari, Amman’da yaptığı açıklamada “Yerlerinden edilenlerin sayısının 200 bine ulaşmasını bekliyorduk ancak 270 bini aştı” dedi. Hawari, bu kadar kısa zamanda bu kadar kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasının bir rekor olduğunu kaydetti.

Ülkenin güneyinde bir yandan operasyonlar yürütülürken, diğer yandan Rusya ile silahlı gruplar arasında müzakereler yürütülüyor. Rejim güçleri Pazar günü dört bölge ve Ürdün sınırı yakınındaki bir kentte kontrolü sağladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Rusya ve Şam rejimi, silahlı gruplar arasında bölünme yaratıyor. Gruplardan bir kısmı müzakerelere sıcak bakarken, bir kısmı reddediyor.

Rus hava desteğindeki Suriye ordusu, 19 Haziran günü Dera bölgesine geniş bir operasyon başlattı. Dera kenti, mevcut durumda rejim güçleri ile silahlı gruplar arasında bölünmüş durumda.

Operasyonun başında Dera vilayetinin sadece yüzde 30’u rejimin kontrolündeydi. Gözlemevi’ne göre rejimin kontrolündeki alanlar yüzde 58.8’e yükseldi. Bölgenin kalan kısmı ise yüzde 34.6 oranında silahlı gruplar, yüzde 6.6’sı ise DAİŞ çetelerinin elinde bulunuyor. Dera vilayetinin Ürdün ve İsrail işgalindeki Golan platosu ile sınırı var.