BM Suriye elçisi ‘Anayasa Komitesi’ni toplamak istiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye özel elçisi Geir Pedersen, mümkün olan en kısa sürede, siyasi süreç kapısını açmak için Anayasa Komitesi’ni toplamak istediğini söyledi.

Ocak ayında görevine başlayan Norveçli Geir Pederson, Suriye iç savaşının başladığı 2011’den bu yana dördüncü BM temsilcisi olarak dikkat çekiyor.

Pederson’dan öncekiler, karmaşık savaşa bir çıkış yolu bulamadılar.

BM temsilcisi Cenevre’de gazetecilerle ilk buluşmasında yaptığı açıklamada “mümkün olan en kısa sürede Cenevre’de Anayasa Komitesi’nin toplayabileceğimiz umut ediyorum” dedi.

Pederson, “Dediğim gibi, o zaman çatışmaya müzakereli bir çözüme götürecek siyasi bir sürecin kapısını açabilen ciddi tartışmaların başlangıcı olacağını umuyorum” diye ekledi.

BM’nin planına göre Anayasa Komitesi’nin 150 üyeden oluşması gerekiyor. Bunların 50’si Şam iktidarı tarafından, 50’si “muhalefet” tarafından, 50’si de sivil toplum temsilcileri ve uzmanları içermesi için BM elçisi tarafından belirlenecek. Son liste Şam tarafından reddedilerek, Rusya, İran ve Türkiye’nin desteğiyle 17 yeni isim değişikliği önerildi. AFP’ye göre adını vermeyen bir diplomat, BM’nin de Şam’ın sunduğu önerilerin, listeyi dengesizleştireceği gerekçesiyle reddettiğini belirterek, sadece aldı değişiklik kabul ettiğini ifade etti.

Listedeki “muhalefet” olarak kimlerin kast edildiğine açıklık getirilmiyor. Türkiye’nin desteklediği bazı çete gruplarının dışında, “muhalefet” olarak adlandırılan diğer grupların artık gerçek bir etkisi bulunmuyor. Türkiye ise çete grupları ile birlikte Suriye’de işgalci pozisyonunda bulunuyor ve sistematik olarak ağır savaş suçları işliyor. Kürtlerin dışlandığı, Türkiye’nin dahil edildiği diğer tüm Cenevre görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı.