BM: Türk devleti 7 sivili katletti

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colvile Türk devletinin 7 sivili katlettiğini duyurdu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri sözcüsü Rupert Colvile yaptığı açıklama ile Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırısından sivilleri etkilendiğini duyurdu.

Askeri hareketin sivil kayıplara neden olduğunu vurgulayan Colvile, Türk devletinin iki günlük operasyon süresince 2 kadın ve bir çocuğun da aralarında bulunduğu toplam 7 sivili katlettiğini duyurdu.

Yerel kaynaklar gerçek rakamın daha yüksek olduğunu bildiriyor.

SİVİL ALT YAPI HEDEF ALINIYOR

“Türk ordusu ve ona bağlı silahlı grupların hava ve kara saldırılarının, önemli sivil altyapı, su barajları, elektrik santralleri ve petrol sahalarını önemli derecede etkilediğine yönelik rahatsız raporlar aldık” diyen Colvile, şunları ekledi: “9 Ekim’de Türk hava saldırısı sonucu Hesekê valiliğine bağlı Aluk bölgesindeki ana su tedarik istasyonu kullanılamaz hale geldi. Bu su istasyonundan binlerce insan temiz suya erişim sağlıyordu.”

İŞGAL ALTINDA OLAN HER YERDE HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR

Colvile, “Ayrıca Suriye’nin kuzeyindeki Efrîn, El Bab, Cerablus ve Ezaz gibi Türk devletinin ve ona bağlı silahlı grupların kontrolü altında olan bölgelerdeki insanlara hukuksuz uygulamalar başta olmak üzere şiddet olaylarının devam ettiğini duymaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Colvile, şöyle devam etti: “Bu alanlardaki siviller, Türk destekli silahlı gruplar tarafından evlerinden çıkması için tehdit ediliyor. Aynı zamanda siviller, bu gruplar tarafından kötü muameleye, öldürülmeye, kaçırılmaya ve mallarının yağmalanmasına veya zorla el konulmasına maruz kalıyor. Bu gruplar tarafından kaçırılan birçok sivilin akıbeti hala bilinmiyor”

‘ULUSLARARASI HUKUKA UYULMALIDIR’

“Türk devletinin askeri operasyonları devam ederse şunları vurgulamak isteriz” diyen Colvile, şöyle konuştu:

“Uluslararası insancıl hukuka ve bunun prensiplerine uyulmalıdır.

Çatışmaya taraf olanlar, kalabalık bölgelerdeki geniş alan etkisi yaratan patlayıcı silahlar kullanmaktan kaçınmalıdır. Bu tür silahların kullanılması sivillere ve sivil altyapıya zarar verme riskini artırıyor.

Siviller ve sivil alt yapılar her şart altında korunmalıdır. Saldırılardan kaynaklı yerinden edilen insanların, güvenli bir şekilde evlerine geri dönmesi sağlanmalı.

Sivil nüfusun hayatta kalması için elzem olan su ve sağlık hizmetlerine saldırılardan uzak durulmalıdır.

Türk devleti uluslararası insancıl hukuk altındaki tüm geçerli yükümlülüklere uymak zorundadır. İnsanların dil, din, ırk, siyasi görüş fark etmeksizin korunması gerekir.”

.