BM uzmanlarından İran’a ‘Kürt tutsak’ çağrısı

Birleşmiş Milletler bünyesindeki üç uzman, İranlı yetkilileri işkenceye maruz kalan Ramin Huseyin Penahi hakkında verilen idam cezasının iptal edilmesini istedi.

Orak açıklamada yapan uzmanlar arasında BM’nin işkenceye ilişkin özel raportörü ve toplu infazlara ilişkin uzmanı da yer alıyor. Uzmanlar Ramin Huseyin Penahi hakkındaki idam cezasının iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Penahi, Haziran 2017’de Komala örgütü üyesi olduğu suçlamasıyla tutuklanmıştı. İran Yüksek Mahkemesi, Nisan ayı başında Penahi hakkındaki idam cezasını onayladı.

Uzmanlar, Penahi’nin infazının “kabul edilemez” olduğunu kaydetti. Açıklamada “Sayın Penahi’nin davası sırasında ve öncesinde, tecrit, işkence ve kötü muamele, bir avukata ve tedaviye erişiminin imkansız hale getirilmesi başta olmak üzere insan hakları ihlallerinin mağduru olduğuna ilişkin bilgiler karşısında son derece endişeliyiz” denildi.

Uzmanlar, Penahi’nin yılın başında açlık grevi de yaptığına dikkat çekerken, sağlık durumunda duydukları endişeyi dile getirdi ve İran hükümetinden hızlı bir şekilde idam cezasını iptal etmesini istedi.

PENAHİ, PUSU MAĞDURU

Uzmanlar, Penahi’nin yılın başında açlık grevi de yaptığına dikkat çekerken, sağlık durumunda duydukları endişeyi dile getirdi ve İran hükümetinden hızlı bir şekilde idam cezasını iptal etmesini istedi.

Penahi, geçen yıl Haziran ayında Devrim Muhafızları’nın bir pususunda yaralı olarak esir alınmıştı. Muhalif kaynaklara göre saldırıdan kurtulan tek kişi olan Penahi, silahlı değildi. Behzad Nuri, Hamed Seyf Penahi ve Sabah Huseyin Penahi, pusu sonucu infaz edilmişlerdi.

Penahi’nin avukatı, müvekkilinin « devlete karşı silah kullanmak » ve KOmala örgütü üyeliğinden suçlandığını belirtiyor. Avukat Hüseyin Ahmedi Niyaz, müvekkilinin cinayetlere karıştığına dair hiçbir kanıt bulunmadığını söylerken, Penahi’nin rejime karşı eline silah almadığını ifade ediyor. Yüksek Mahkeme’nin kararına tepki gösteren avukat, “Müvekkilim pastarların (Devrim Muhafızları) bir pususunun mağdurudur. Sayın Penahi, Irak’tan İran’a geçerken gözetim altına alındı ve Sine’ye girdiği sırada pusu atıldı” diyor.