Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

BM Yemen’de parçalanmadan endişeleniyor

BM tarafından hazırlanan bir raporda, 4 yıldır iç savaşın devam ettiği Yemen’de ciddi bir parçalanmadan endişelendiği savunuldu.

Fransız Le Monde gazetesinde yer alan haberde, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir raporda ülkenin bölünmeyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildiği belirtildi.

BİRBİRİNİ YENEMEYECEK BİRÇOK DEVLET OLUŞTU

Gazetenin ulaştığı ‘gizli’ raporda Yemen’de bir devletten ziyade birbiriyle savaşan birçok küçük devletin oluştuğuna işaret ediliyor. Raporda, bu ‘devletçiklerin’ hiçbirinin sahada askeri anlamda zafer kazanacak veya ülkeyi birleştirecek güce sahip olmadığı vurgulanıyor.

BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulması beklenen raporda, savaşın taraflarının uluslararası kanunlar ve insanlık hukukuna aykırı suçlar işlediği ifade ediliyor. 2017 yılında barışçıl çözüm yolunda hiçbir ilerleme sağlanamadığı belirtilen raporda, 26 milyonluk nüfustan 22 milyonunun acil insani yardıma muhtaç olduğu kaydediliyor.

ÜLKE BİRDEN FAZLA PARÇAYA BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

2014 yılında Şii Husi milisleriyle Cumhurbaşkanı Abdrabdo Mansur Hadi’ye bağlı hükümet güçleri arasında başlayan çatışmalara 2015 yılında Suudi Arabistan önderliğindeki çok sayıda Arap ülkesi de dahil olmuştu. Eylül 2014’den itibaren başkent Sana’ya giren Husi milisleri, Mansur Hadi’yi de sürgüne zorlamıştı.

Ülkenin kuzeybatı kesimleri Husi milislerince kontrol edilirken, önemli şehirlerden Aden de dahil olmak üzere güney ve doğuda Hadi yanlısı güçler kontrolü sağlıyor. Ülkenin orta ve bazı güney bölgelerinde Yemen El Kaidesi ile DAİŞ çetelerine bağlı bazı grupların da yer yer işgali söz konusu.

Husiler, uzun süre müttefikleri olan eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh ile Kasım ayı sonunda anlaşmazlığa düşmüştü. Aralık ayı başında Suudi Arabistan’a barış mesajı gönderen Saleh, 4 Aralık’ta başkent Sana’da Husiler tarafından düzenlenen bir saldırıda öldürülmüştü.

İç savaşta en az 10 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilirken, binlerce kişi de hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti.