BM Yemen’e gıda yardımlarını askıya aldı

Dünya Gıda Programı (WFP), iç savaşın yıkıma uğrattığı Yemen’e yönelik gıda yardımlarının kısmen askıya alındığını duyurdu.

WFP’den yapılan açıklamada, Yemen’deki iç savaşın tarafı Husilerin kontrolündeki başkent Sana başta olmak üzere yüz binlerce kişiye yapılan gıda yardımlarının askıya alındığı bilgisi verildi.

WFP’nin yardımları kısmen askıya aldığını duyurduğu bölgeler, Şii Husi milislerinin kontrolünde bulunuyor. Yapılan gıda yardımlarının sahiplerine ulaşabilmesi için Husi yetkilileriyle müzakerelerin sonuçsuz kaldığı savunulan açıklamada, çocuklar, hamile veya bebek emziren kadınlara yönelik gıda yardımlarının yapılmaya devam edileceği kaydedildi.

Başkent Sana başta olmak üzere Husilerin kontrolündeki kimi bölgelere yönelik gıda yardımlarının askıya alınmasının en az 850 bin kişiyi doğrudan etkileyeceği bildiriliyor. WFP, gıda yardımlarının planlandığı gibi yardıma en fazla muhtaç kesimlere ulaşmasında sorun yaşandığını iddia ediyor.

Son haftalarda yapılan müzakerelerde, gıda yardımları için bir biometrik kayıt sisteminin oluşturulması konusu tartışılıyordu. WFP’ye göre Husilerle bu konuda bir anlaşmaya varılamadı.

Yemen’de 28 milyonluk nüfusun 10 milyonu gıda yardımlarına muhtaç konumda. WFP’ye göre, ülkedeki gıda yardımları bazı kesimlerce ele geçirilerek yoksullara ulaştırılması engelleniyor.

Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. Hadi’ye destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun dahil olduğu çatışmaların şimdiye kadar on binlerce kişinin yaşamına mal olduğu tahmin ediliyor. Farklı kaynaklar ölü sayısının 10 bin ila 60 bin arasında değiştiğini savunuyor.