BMGK geçici üyeliği için en şanslı ülke Almanya

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) geçici üyeliği için İsrail’in geri çekilmesi ardından Almanya’nın 15 yıl aradan sonra yeniden üyeliğe seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

BMGK’nin 5 daimi üyesinin yanı sıra 10 geçici üye iki yıllığına görev yaparken, bu 10 üyenin 5’i her yıl yenileniyor.

BMGK’de Batı Avrupa için ayrılan iki üyelikten biri için Almanya, İsrail ve Belçika adaylıklarını koymuştu. Ancak İsrail, dün aldığı bir kararla 8 Haziran’da oylanacak adaylığını geri çektiğini duyurmuştu.

İsrail’in geri çekilmesi ardından geriye kalan Belçika’dan ziyade Almanya’nın daha şanslı olduğu tahmin ediliyor. Daha önce 4 kez BMGK geçici üyeliğini yürüten Almanya, son olarak 2003-2004 arasında konseyde yer almıştı.

Almanya’nın yanı sıra Brezilya, Arjantin, Hindistan ve diğer birçok büyük dünya ülkeleri BMGK’deki daimi üye sayısının arttırılmasını savunuyor.

BMGK’de veto hakkı bulunan 5 daimi üye ise ABD, Çin, Rusya, Fransa ve Büyük Britanya. Bu 5 ülke İkinci Dünya Savaşı’nın galipleri olarak daimi üyeliğe seçilmişlerdi.

Bu yıl BMGK geçici üyelerinden Bolivya, Kazakistan, İsveç ve Etiyopya’nın da aralarında olduğu 5 ülkenin yerine seçimler yapılacak. Yenilenecek beşinci üyeliği ise İtalya ve Hollanda paylaşmışlardı. İtalya 2017 yılında, Hollanda ise bu yıl Batı Avrupa’ya ayrılan geçici üyelik koltuğunu paylaşmışlardı.