Boko Haram Çad Gölü etrafındaki saldırılarını attırıyor

Kamerun’un kuzeyinde Boko Haram çeteleri tarafından düzenlenen silahlı bir saldırıda en az 16 kişi hayatını kaybetti.

Saldırı Kamerun’un kuzey ucunda, bir göçmen kampını hedef aldı.

Saldırının gerçekleştiği Mayo-Moskota bölgesi, Boko Haram çetelerinin saldırılarından kaçan sivillerin yaşadığı bir bölge olarak biliniyor.

Cumartesi’yi Pazar gecesi kampa düzenlenen saldırıda en az 16 kişinin öldüğü belirtildi.

Mayo-Moskova Belediye Başkanı Mahamad Şetima Abba, “Bir kaç haftadır göreceli bir sükunet vardı ama bölgeyi tanımalarından dolayı gözetim noktaları ve güvenlik güçlerinin noktalarını geçebildiler” dedi.

Boko Haram çeteleri Cuma günü de Çad’da gerçekleştirdiği bir saldırıda 10 sivili katletmiş, 7’sini de kaçırmıştı.

Son aylarda Kamerun ordusu ile Boko Haram arasında az sayıda çatışma aktarıldı. Ancak köylerde sivillere yönelik çok sayıda küçük çaplı saldırı gerçekleşti. Birleşmiş Milletler’e göre bu bölgede geçen Haziran ayında sivillere karşı 52 saldırı gerçekleşti.

2015 yılından beri Çad Gölü havzasındaki dört ülke olan Nijerya, Nijer, Kamerun ve Çad, cihatçı çete gruplarına karşı Çok Uluslu Güç çatısı altında savaşıyor. Son aylarda bu çok uluslu askeri yapının etkisi tartışmalı hale geldi. Her dört ülkede de saldırılar sürüyor. Çad devleti geçen Mart ayında büyük askeri bir operasyon başlatmıştı. Operasyon sonunda Boko Haram’ın Çad’dan çıkarıldığı bildirilmişti. Ancak Temmuz ayı başında, Çad topraklarında düzenlenen bir saldırıda 8 asker öldü.

Nijerya’nın kuzey batısı da, Boko Haram çetelerinin ortaya çıkışından on yıl sonra halen saldırıların hedefi olmaya devam ediyor.

2009 yılından beri Nijerya’da 36 bini aşkın kişi öldü, 2 milyonu aşkın kişi de evlerinden kaçmak zorunda kaldı.