Boko Haram’ın şefi ağır şekilde yaralandı

Nijerya’da terör estiren Boko Haram’ın şefi Ebubekir Şekau’nun, aynı örgütten çıkan DAİŞ bağlantılı rakibine canlı yakalanmamak için intihar girişimi sırasında ağır yaralandığı bildirildi.

Nijerya’nın kuzey doğusundaki Boko Haram ve DAİŞ bağlantılı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

AFP’ye konuşan istihbarat servislerine yakın kaynaklar, DAİŞ’in kurduğu Batı Afrika İslam Devleti (Iswap), Ebubekir Şekau ve birçok adamını kendi kaleleri olan Sambisa ormanında kuşatmaya aldı.

Kaynaklardan biri, “Şekau yakalanmamak için kendi göğsüne bir kurşun sıktı ve kurşun omuzundan geçti.  Ağır bir şekilde yaralandı” dedi.

Boko Haram’ın bazı üyelerinin, Şekau’yu alarak kaçmayı başardığı bilgisi verildi.

Diğer bir istihbarat kaynağı ise Şekau’nun adamları ile birlikte gizlendiği evde patlayıcıları aktifleştirmesi ardından ağır yaralandığını belirtti.

Nijerya’nın kuzey doğusu, 10 yılı aşkın bir süredir cihatçı grupların saldırısı altında bulunuyor.

Bu çatışma 2009 yılında Boko Haram saldırıları ile başladı, şimdiye kadar 40 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Boko Haram şiddeti komşu Nijer, Çad ve Kamerun’a da yayıldı. Ebubekir Şekau ve grubu 2014 yılında 300 kız çocuğunu kaçırarak uluslararası tepkiye yol açmıştı. Bu savaşın başından beri Şekau için bir çok kez “öldü” denildi.

2016 yılında grup ikiye bölündü. Kurucu kesim Şekau öncülüğünde Sambisa ormanları etrafından konuşlanırken, DAİŞ bağlantılı Iswap Çad Gölü etrafında konumlandı. “Cihatçı” olarak sınırlandırılan her iki grup da Nijerya ordusu ile çatışırken, kendi aralarında da alan kontrolü için çatışmaya giriyor. Son yıllarda Iswap güç kazandı, bir çok alana yayılarak, daha özel saldırılar düzenledi.