Bolivya’da binlerce kişi sağcı hükümete karşı yürüdü

Bolivya’da koronavirüs nedeniyle karantina uygulamasına meydan okuyan binlerce kişi başkent La Paz’da sağcı hükümetin sağlık, eğitim ve iş politikalarını protesto etti.

La Paz’daki yürüyüş, Covid-19 salgınının başladığı Mart’tan bu yana en büyük protesto eylemi oldu.

Central Obrera Boliviana (COB) sendikasının organize ettiği eylemde, Cumhurbaşkanı vekili Jeanine Anez’in sağlık, eğitim ve çalışma politikalarına tepki gösterildi.

Eylemde konuşan sendikanın başkanı madenci Juan Carlos Huarachi, halkın kendi ihtiyaçlarını ifade etmek için toplandığını belirtti.

Protesto eylemine 4 bin dolayında kişi katıldı. El Alto kentinde toplanan eylemciler La Paz’daki hükümet binasına kadar 12 kilometre yürüdü. Eylemin başladığı ve bittiği her iki kent de karantinada bulunuyor.

Huarachi, “Kırsaldaki ve kentlerdeki öğretmenlerin sanal eğitime karşı eylemlerini destekliyoruz ve Bakan (Victor Hugo) Cardenas’ın istifasını istiyoruz” dedi.

Sağlık krizinin ilan edilmesinden buyana dersler askıya alınırken, başta özel okullar olmak üzere bir çok okulda sanal eğitim devreye konulmuştu.

Eğitim Bakanı Cardenas, kamu okullarda, internet, maske veya uygun materyal eksikliğinin yaşandığı kırsal alanlarda ve kentlerdeki yoksul mahallelerde de sanal eğitimi uygulamaya çalışıyor.

COB sendikasının diğer bir yetkilisi olan Gustavo Arce, eylemcilerin sağlık alanındaki kötü durum ve ekonomik sorunlardan kaynaklı kitlesel işten çıkarmaları da protesto ettiğini belirtti. Eylemciler bir çok kez, ““Ne istiyoruz? Seçimler hemen şimdi” şeklinde slogan attı.

Genel seçimlerin 6 Eylül’de yapılması bekleniyor ancak Cumhurbaşkanı vekili Anez salgın gerekçesiyle seçimleri ertelemeye çalışıyor.

Anez, beş bakanı ve Kongre Başkanı Eva Copa ile diğer bir çok üst düzey memur koronavirüse yakalandı. Ülkede 50 bine yakın kişiye virüs bulaşırken, 2 bine yakın kişi de hayatını kaybetti.