Bolivya seçimlerini Morales'e yakın Arce kazandı

Bolivya'da hafta sonu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, eski Cumhurbaşkanı Evo Morales'e yakın solcu aday Luis Arce kazandı.

57 yaşındaki eski Ekonomi Bakanı Luis Arce, henüz resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 52'yi aşkın oy ile, rakibi merkez sağcı Carlos Mesa'ya 20 puan fark attı. Mesa oyların yüzde 31,5'ini aldı.

Arce, seçimlere hile karıştırdığı yönündeki baskılar sonucu Kasım 2019'da Evo Morales'in istifasından sonra Sosyalizme doğru Hareket MAS'ın iktidara yeniden dönüşünü sağladı.

Cumhurbaşkanı yardımcısı David Choquehuanca, düzenlediği basın toplantısında Bolivya'nın "demokrasi ile bağlarını yeniden kurduğunu" söyledi.

Choquehuanca, "Tüm Bolivyalılar için çalışacağız, bir ulusal birlik hükümeti hayata geçireceğiz" dedi.

Morales'in istifası ardından geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Jeannine Anez de Arce'yi zaferinden dolayı kutladı.

İstifası ardından Arjantin'e sığınan Morales de partisinin zafer elde ettiğini belirterek, "MAS, hem Senato hem de Meclis'te geniş bir şekilde seçimleri kazandı. Arce, Bolivya'nın Cumhurbaşkanı" dedi.

Hükümet daha önce yaptığı bir açıklamada seçimlerin ülke genelinde, bazı münferit olaylar dışında sakin geçtiğini belirtti. 7,3 milyon seçmen sandık başına çağrılmıştı. Sandıklardan çıkan sonuçlar ardından yeni Cumhurbaşkanı yardımcısı ve iki kanatlı parlamento üyeleri de belirlenecek.

Çok sayıda Bolivyalı, yeniden şiddet olayları yaşanmasından da endişe ediyor. Geçen yılki seçimler ardından 36 kişi hayatını kaybetmişti. Çok sayıda kişi son günlerde, olası şiddet olaylarından endişe ederek önceden marketlerde alışveriş yapmak için yığılmıştı.