Bolsonaro, halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor

Latin Amerika’da koronavirüs salgınının en fazla etkilediği Brezilya’da aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, halk sağlığını tehdit eden yeni açıklamalarda bulundu.

Bolsonaro, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada valiler tarafından uygulanan evde kalma tedbirlerine saldırarak, “İşsizlik, açlık ve sefalet tam izolasyon tiranlığını destekleyenlerin geleceği olacak” diye tehdit etti.

Ülkede 233 bin 142 doğrulanmış vaka ve 15 bin 633 ölüm var. Uzmanlar, testler genelleştirilmediği için gerçek vaka sayısının 15 kat daha fazla olduğunu düşünüyor. Ülkede son 24 saatte 824 kişi hayatını kaybetti, 14 bin 919 yeni vaka tespit edildi.

Sağlık krizinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Sağlık Bakanı hafta içerisinde istifasını sunmuştu. Daha önce koronavirüs krizinin yönetme konusunda anlaşmazlıktan dolayı bir Sağlık Bakanı daha istifa etmişti.

Hafta içerisinde AFP’ye bir mülakat veren Brezilya solunun önemli isimlerinden eski Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, aşırı sağcı mevcut Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun evde kalma tedbirlerine karşı çıkması nedeniyle bir soykırım yaşanmasından endişe ettiğini söylemişti.

Lula, “Brezilya’nın Bolsonaro yüzünden soykırımdan kurtulması için dua ediyorum” demişti.

Aşırı sağcı ve kadın düşmanı politikaları ile bilinen Bolsonaro, ekonomik argümanlarla “normale dönüşü” dayatıyor.

Bolsonaro, Cumartesi günü de “Bağışıklık hayaline nasıl ulaşmalı” başlıklı dört dakikalık bir video yayınlamıştı. Videoda, kimliği belirtilmeyen ancak doktor olarak tanıtılan bir kişi, “Bir kişinin virüs bulaşması karşısında yaşayıp yaşamayacağını bağışıklığı belirler” iddiasında bulunuyordu. Aynı kişi, “Ağır basan, virüsün saldırgan gücü değil, insanların kırılganlığıdır” diye ekliyordu.