Bolsonaro’nun Nazi hayranı bakanı istifa etti

Irkçı Bolsonaro’nun yönettiği Brezilya’da Nazilerden alıntı yapan Kültür Bakanı istifa etmek zorunda kaldı.

Brezilya’da ırkçı Başkan Jair Bolsonaro tarafından daha önce feshedilen Kültür Bakanlığı’nın yerine getirilen Kültür Müsteşarlığı görevini yürüten Roberto Alvim, ırkçı bir söylemi alıntılaması nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı.

GOEBBELS’TEN ALINTI YAPMIŞTI

Alvim’in bir konuşmasında Nazi Almanya’sı Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’ten alıntı yapması, büyük tepkilere yol açmıştı. Alvim, “Brezilya’nın gelecek on yıllardaki sanatı ‘kahramanca ve ulusal’ olmalı; aynı zamanda da ‘amirane’ olmalı ya da hiç olmayacaktır” demişti. Irkçı bakan, bu alıntıyı Nazi liderlerinin de sıkça yaptığı gibi Richard Wagner’in müziği eşliğinde yapmıştı.

Tepkiler ardından istifa etmek zorunda kalan Roberto Alvim, sözlerinin ‘kasıtsız dalalet’ olduğunu iddia etti. Alvim, ‘üzüntü verici olay’ dediği ırkçı sözlerinden dolayı ‘Başkan Bolsonaro’yu zora sokmamak’ için istifayı tercih ettiğini de savundu.

'TALİHSİZ İFADELER' İMİŞ

Irkçı söylemleriyle bilinen Jair Bolsonaro ise, Alvim’in söylemlerini ‘talihsiz ifadeler’ nitelendirdi. Nazizm’i ve komünizmi aynı kefeye koymayı da unutmayan Bolsonaro, ‘totaliter ve soykırımcı ideolojileri’ reddettiğini iddia etti. Bolsonaro, ayrıca ülkedeki Yahudi toplumuna ‘sınırsız destek’ ifade ettiğini söyledi.