Brexit müzakerelerinde çıkış bulunamıyor

Avrupa Birliği (AB) üyelikten çıkış müzakerelerinin devam ettiği Britanya’ya, taleplerinden taviz vermesi için iki hafta tanıdığını duyurdu.

Geçtiğimiz yıl yapılan referandumla AB’den çıkış (Brexit) kararı alan Büyük Britanya ile müzakereler zorlu geçiyor. Britanya’nın AB’nin talep ettiği finansal tazminat ve geri ödemelerin yanı sıra İrlanda ile Kuzey İrlanda arasındaki sınırın statüsü konusunda anlaşamadıkları bilinirken, bu ülkede yaşayan AB vatandaşlarının haklarında da uzlaşılamadı henüz.

Bu önemli başlıkların tamamlanması ardından ise Aralık ayında AB ile Britanya’nın gelecekteki ilişkinin nasıl şekilleneceğine dair müzakerelere geçilecek.

Ancak Britanya’nın yeteri kadar taviz vermediğini savunan AB’de sinirler gergin. AB’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, bu konuda Britanya’ya 14 gün süre tanıdıklarını ilan etti. Barnier, Britanya’nın bu süre içerisinde uzlaşmaya yanaşmaması halinde Aralık ayındaki diğer başlıklara başlayamayacaklarını söyledi.

Barnier, birçok kalemdeki müzakerelerde henüz uzlaşma olmadığının da altını çizdi.

AB’nin Almanya ve Fransa’dan sonraki üçüncü büyük üyesi olan Britanya’dan on milyarlarca euro tazminat talep ediliyor. Müzakerelerin Mart 2019’a kadar bitmesi gerekiyor.