Brezilya’da aşırı sağ iktidar: Polis kurşunuyla ölümlerde rekor

Brezilya’da aşırı sağcı Devlet Başkanı’nın göreve gelmesinden bu yana özellikle Rio de Janeiro’da polis tarafından öldürülen bireylerin sayısında ciddi bir artış olduğu bildiriliyor.

Yerlilere ve siyahilere karşı ırkçı söylemleriyle de bilinen aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun Ekim 2018’de seçilmesi ardından polis şiddetinin arttığı Brezilya’da son rakamlar, polis kurşunuyla ölenlerin sayısında da ciddi bir artış olduğunu gösteriyor.

Ülkenin üçüncü büyük eyaleti olan Rio de Janeiro’da 1998’den bu yana yayınlanan Kamu Güvenliği Enstitüsü (ISP) verilerine göre, geçtiğimiz yıl artan polis kurşunuyla ölümlerde bu yıl da en az yüzde 15’lik bir artış kaydedildi. ISP verilerine göre, bu yılın ilk 10 ayında eyalette bin 546 kişi güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Bu ise 1998 yılından bu yana herhangi bir yıl toplamındaki ölümlerden daha fazla. 2018 yılında bin 534 kişi polis kurşunuyla ölürken, bu, 1998’den bu yanaki en yüksek rakam idi.

CİNAYETLER AZALDI AMA…

Aynı verilere göre, Jair Bolsonaro’ya yakınlığıyla bilinen Wilson Witzel’in vali olduğu Rio de Janeiro’da işlenen cinayetlerde yüzde 21’lik bir düşüş kaydedildi. Ancak bunun daha çok polis tarafından yapılan operasyonlarda 7 bini aşkın silahın ele geçirilmesiyle bağlantılı olduğu bildiriliyor.

Polisin daha fazla kişiyi öldürerek, ‘suçluların suç işlemesinin önlendiği’ yönündeki teori daha önce Rio Savcılığı tarafından yayınlanan bir raporda da boşa çıkarılmıştı.

Jair Bolsonaro’ya yakınlığıyla bilinen Vali Wilson Witzel, tüfek taşıyan bireylerin keskin nişancılar tarafından vurulmasını önermesiyle biliniyor. Bolsonaro’nun seçileceğinin kesinleşmeye başladığı 2018 yazından bu yana yerliler, kadınlar, eşcinseller ve siyahilere yönelik şiddet olaylarında artış yaşandığı da bilinen bir diğer gerçek.