Brezilya’da Bolsonaro’nun seçilme şansı giderek artıyor

28 Ekim’de devlet başkanlığı seçimlerinde ikinci tur için sandığa gidilecek Brezilya’da aşırı sağcı ve militarist Bolsonaro’nun kazanma şansının giderek arttığı bildiriliyor.

7 Ekim’de yapılan ilk turda aşırı sağcı, diktatörlük yanlısı ve eşcinsellik karşıtı söylemleri öne çıkaran eski asker Jair Bolsonaro, yüzde 46 oyla birinci gelmişti. 2003-2011 arasında devlet başkanlığı yapan Lula da Silva’nın hapiste olması nedeniyle katılamadığı seçimlere İşçi Partisi (PT) adına Fernando Haddad katılmış ve yüzde 28 ile ikinci olabilmişti.

18 PUAN FARKLA KAZANACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

206 milyon nüfusuyla Latin Amerika’nın en büyük ülkesi olan Brezilya’da 1964-1985 yılları arasındaki askeri diktatörlüğü savunmasıyla öne çıkan aşırı sağcı Bolsonaro’nun seçilme ihtimali ise oldukça yüksek. Ülkede şimdiden ciddi bir kutuplaşmanın önünü açan Bolsonaro’nun Haddad’a karşı farklı kazanacağı tahmin ediliyor.

Son olarak Ibope adlı kuruluş tarafından yayınlanan ankette, Bolsonaro’nun yüzde 59 oy oranıyla Haddad’a 18 puan fark atacağı tespit edilmişti.

İKİ TUR ARASINDA BOLSONARO KARŞITLARI AZALIYOR

Aynı ankete göre, son yıllarda yolsuzluk davalarıyla gündemden düşmeyen PT’nin adayı Haddad’a ‘kesinlikle oy vermem’ diyenlerin oranı yüzde 47’yi buluyor. Hiçbir şekilde Bolsonaro’ya oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 35.

Seçimlerin birinci turu öncesinde Bolsonaro’ya ‘kesinlikle oy vermeyeceğini’ beyan edenlerin oranı yüzde 43 iken, Haddad’ı reddedenlerin oranı sadece yüzde 36 idi.

CİNAYET VE YOLSUZLUKLAR SERTLİK YANLISI BOLSONARO’YU ÖNE ÇIKARDI

Jair Bolsonaro’nun birinci geldiği ilk turdan sonra Brezilya’da eşcinseller ve kadınlara karşı saldırı veya şiddet söylemlerinde ciddi artış olduğu görülmüştü. Bolsonaro’nun kazanma ihtimali birçok kesimi endişelendiriyor.

Latin Amerika’nın en büyük, dünyanın altıncı büyük nüfusa sahip ülkesi olan Brezilya’da yolsuzlukların yanı sıra her yıl onbinlerce insanın yaşamına mal olan kriminal suçlar da dikkat çekici boyutlarda. Sadece geçtiğimiz yıl 64 bin kişi cinayetlere kurban giderken, bu sayı 2016’ya oranla yüzde 3,7 artmıştı.

2003’te Lula da Silva’nın göreve gelmesiyle başlayan sol iktidar, Lula’nın yerini alan Dilma Rousseff’in 2016 yılında görevden alınmasıyla sonlanmıştı. 14 yıla yakın sol iktidarın iki önemli isminin rüşvet, yolsuzluk ve kamu harcamalarında usulsüzlük suçlamalarıyla devre dışı bırakılması Bolsonaro gibi sorunlara sertlik yanlısı çözümler sunan kesimlerin önünü açmıştı.

Bolsonaro özellikle Eylül ayında bir seçim mitingi esnasında bıçaklanması sonrasında ciddi bir çıkış yapmıştı.