Brezilya’da cinayetler: Her dört kurbandan üçü siyahi veya melez

Brezilya’da işlenen cinayetlerdeki artış sürerken, kurbanların dörtte üçünün genç ve eğitimsiz siyahiler ile melezlerden oluşması dikkat çekiyor.

Ülkedeki şiddet ve cinayetlerin yer aldığı ‘Şiddet Atlası’ adlı rapor, Brezilya Kamu Güvenliği Forumu (FBSP) ile Brezilya Uygulamalı Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (IPEA) ortaklığıyla hazırlandı.

Rapora göre, 2017 yılında ülke genelinde 65 bin 602 cinayet vakası tespit edilirken, 2016 yılına oranla yüzde 4,9’luk bir artış yaşandı. Bu ise her 100 bin kişiye 31,6 oranında cinayet vakası düştüğünü gösteriyor. Birleşmiş Milletler (BM), cinayet oranlarının 100 bin kişide 10’un üzerinde olmasını ‘salgın’ niteliğinde kabul ediyor.

KURBANLARIN ÇOĞU SİYAHİ, EĞİTİMSİZ VE GENÇ

Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, cinayetlere kurban gidenlerin büyük çoğunluğunun siyahi veya melez olması. Buna göre öldürülenlerin dörtte üçünü siyahiler veya melezler oluştururken, büyük çoğunluğu en fazla 7 yıl eğitim almış gençlerden oluşuyordu.

Cinayetlerde yaşamını yitirenler arasında siyahi veya melezlerin oranı yüzde 75,5 olarak tespit edilirken, bu oranın son 10 yılda üçte bir oranında artış gösterdiğine de dikkat çekiliyor. Yaşamını yitiren beyazların oranı ise aynı dönemde yüzde 3 civarında arttı.

YOKSUL EYALETLERDE DAHA FAZLA

Rapora göre, yoksulluk oranlarının yüksek olduğu ve suç örgütlerinin yoğun olduğu Acre ve Alagoas gibi eyaletlerde cinayet oranları 100 bin kişide 60’lara kadar çıkıyor. Para, Pernambouc ve Sergipe gibi eyaletlerde ise her 100 bin kişiye 50’nin üzerinde cinayet düşüyor.

Ekonomik açıdan ülkenin en zengin eyaletlerinden Sao Paulo’da ise bu oran 100 binde 10,3 ile ülke ortalamasının üç kat altında gerçekleşti.

Raporda, işlenen cinayetlerde suç örgütlerinin payının yüksek olduğuna değinildi.

Öte yandan cinayetlerin yüzde 72’sinin ateşle silahlarla işlenmiş olması ve geçtiğimiz yıl seçilen aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun silah edinme ve taşımaya yönelik yasaları gevşetmesi endişe verici bulunuyor.