Brezilya’da seçimlerin kaderini kadınların tavrı belirleyecek

Brezilya’da önümüzdeki hafta yapılacak ve seçmenlerin önemli oranda kararsız olduğu seçimlerde aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun seçilmesi ihtimaline karşı kadınların tutumu belirleyici olacak.

2003 yılından bu yana ülkeyi yöneten İşçi Partisi (PT) üyesi devlet başkanları Lula da Silva ve Dilma Rousseff’in yargı yoluyla devre dışı bırakıldığı Brezilya’da 7 Ekim Pazar günü yapılacak seçimlerde aşırı sağcı Bolsonaro’nun kazanma ihtimali bulunuyor.

Suçlara ve yolsuzluklara karşı vaatleri ve geleneksel ataerkil aile yapısını öne çıkaran söylemleriyle bilinen Bolsonaro’nun cezaevinde olduğu için adaylığı reddedilen Lula da Silva’nın yokluğunun yarattığı boşluktan yararlanacağı anlaşılıyor. Sol seçmenin sandığa gitmeme riski ve merkez sağdaki adayların zayıflığı da Bolsonaro’nun lehine.

HADDAD’IN OYLARI YÜKSELİYOR

7 Ekim seçimlerinde Bolsonaro’yu durdurması en olası aday olarak Lula da Silva’nın yerine PT tarafından aday gösterilen Fernando Haddad öne çıkıyor. Seçimlere 1 ay gibi bir süre kala adaylığı kesinleşen Haddad’ın yüzde 10’larda olan ilk tur oy oranları yüzde 20’lere çıkmış durumda.

Haddad’ın ilk turda Bolsonaro’nun gerisine düşmesine rağmen ikinci turda kazanma ihtimali yüksek. Son olarak Datafolha şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, ilk turda ikinci olsa da Haddad, ikinci turda yüzde 45 oy oranıyla yüzde 39 alacak olan Bolsonaro’yu geride bırakacak.

SEÇİMİN KADERİNİ KADINLAR BELİRLEYECEK

Brezilya’da 1964-1985 yılları arasında süren sağcı askeri diktatörlük dönemine yakın söylemlerle öne çıkan Jair Bolsonaro’nun engellenmesinde en önemli rolü kadınların oynayacağı tahmin ediliyor.

Dün  “#EleNao (Ona hayır)” sloganıyla kadınlar sokağa çıkarken, dünyanın birçok ülkesinde de Bolsonaro karşıtı eylemler yapıldı. Brezilyalı kadınların çağrısı ABD, Britanya, Kanada, İspanya, Fransa, Arjantin gibi ülkelerde de desteklendi. Ayrıca aralarında Madonna’nın da olduğu birçok tanınmış isim de sosyal medyadan yayılan “#EleNao” kampanyasına destek verdi.

Yapılan anketler, ülkedeki seçmenlerin yüzde 52’sini oluşturan kadınların seçimlerdeki tavrının belirleyici olacağını gösteriyor. Kadınların en az yüzde 50’si ‘hiçbir şekilde’ Bolsonaro’ya oy vermeyeceğini beyan ediyor.