Brezilya’da toprak gaspları: Çiftçi katliamları 4 kat arttı

Brezilya’da köylülerin ve çiftçilerin haklarını savunan Katolik organizasyonu CPT tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, 2017’de toprakları nedeniyle katledilen çiftçilerin sayısı bir önceki yıla oranla 4 kat artış gösterdi.

Rapora göre, Brezilya’da geçtiğimiz yıl toplam 65 köylü topraklarına el konulması maksadıyla katledildi. Bu ise 2016 yılına oranla 4 kat artış yaşandığı anlamına geliyor.

Brezilya’da kırsal alanlardaki toprakların gaspı için şiddetin giderek genelleştiğine dikkat çekilen raporda, tarihte yaşanan toplu katliamların günümüzde de yaşandığı belirtildi.

Raporda, ülkenin batısındaki Mato Grosso eyaletindeki kırsal kesimde 9 köylünün işkenceyle katledildiği hatırlatıldı. CPT raporunda, sağcı Devlet Başkanı Michel Temer’in endüstriyel tarım şirketlerine tavizler veren politikaları da eleştirildi.

8,5 milyon kilometrekarelik toprağıyla dünyanın beşinci büyük ülkesi olan Brezilya’da Amazonlar’da ormanlar yok edilerek büyük şirketlerin tarımsal faaliyetleri için kullanılıyor. Ayrıca kırsal kesimlerdeki yerliler ile diğer çiftçilerin elindeki topraklar, baskı ve saldırılarla gasp edilmek isteniyor.

Çiftçilere yönelik organize saldırılar düzenleyen çeteler, yerlerinden ettikleri bu kişilerin topraklarını büyük şirketlere veriyor. CPT’ye göre ise, bu saldırıların önemli bir kısmı bizzat büyük şirketlere çalışan çetelerce yapılıyor.

Sosyalist lider Dilma Rousseff’in görevden alınmasında bizzat rol oynayan Michel Temer, Brezilya Parlamentosu’nda en az 200 parlamenterin işbirliği yaptığı endüstriyel tarım şirketlerine aşırı tavizler vermekle suçlanıyor.