Brezilya’da yerli halklar toprakları için eylemde

Son yıllarda toprakları hükümet destekli büyük şirketler tarafından tehdit edilen Brezilya’daki yerli halklar, başkent Brasilia’daki devlet başkanlığı sarayı yakınlarında bir hafta boyunca eylemde olacak.

Sosyalist lider Dilma Rousseff’in sağ partilerin oylarıyla Senato tarafından görevinden alındığı 2016 yılından bu yana Amazonlar’daki yerli halklara yönelik tehditler de artış göstermişti.

Yaşam alanları başta tarım ve ormancılık sektörü olmak üzere büyük şirketlerce tehdit edilen yüzlerce yerli halk grubu, şirketlerce tutulduğu tahmin edilen silahlı çeteleirn de hedefi haline geldiler.

Tarihsel doğal yaşam alanlarının korunması için Pazartesi’den bu yana çok sayıda yerli halk mensubu başkent Brasilia’ya akın etti. ‘Özgür Toprak Kampı’ adıyla Başkanlık Sarayı’nın yakınında kurulan alanda, hafta boyunca eylemlilikler düzenlenecek.

Salı günü öğleden sonra eylem için kurulan kamp alanına gelenlerin sayısı binleri bulurken, sağcı Devlet Başkanı Michel Temer’e tepki gösteriliyor. AFP’ye konuşan Brezilya Yerli Halklar Derneği (APIB) Temsilcisi Kreta Kaingang,   Temer’in ülke tarihinde yerli halklarla diyaloğu reddeden lider olarak tarihe geçeceği eleştirisini yönetti.

Yerli halklar, Temer’in yerli halkların yaşadıkları alanları giderek daha fazla daraltmayı ve kendilerini topraklarından etmeyi amaçladığını vurguluyor.