Brezilya'nın Yerli Halklar Bakanı yerli halktan bir kadın politikacı

Brezilya’da yeni Devlet Başkanı Lula, yerli halktan Sonia Guajajara’yı Yerli Halklar Bakanı olarak atadı.

Brezilya'nın seçilmiş Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva yaptığı açıklamada Sônia Guajajara'nın, toprak sınırlandırmasından sağlık hizmetlerine kadar çeşitli politikaları denetleme yetkisine sahip yeni bir Yerli Halklar Bakanlığının başına geçeceğini duyurdu.

Guajajara Ekim ayında Kongre'ye seçildi. Brezilya'nın çok sayıdaki Yerli kabilesinin ana şemsiye grubunun lideri ve Amazon Guajajara'nın bir üyesi olarak tanınan Guajajara,  bu yıl Time Dergisi'nin her yıl yayınladığı dünyanın en etkili 100 kişisi listesine girdi.

Guajajara kararın ardından "Bu kişisel bir başarıdan çok daha fazlası. Yerli halkların kolektif bir başarısı, Brezilya'da tarihi bir telafi anı" açıklamasında bulundu.  

Lula başkanlık kampanyası sırasında Yerli kabine departmanını kurma sözü vermişti. Daha önce 2003-2010 yılları arasında Brezilya'yı yönetmiş olan Lula, 1 Ocak'ta iktidara geri dönüyor.

Guajajara'nın böyle bir göreve atanması Brezilya'nın mevcut hükümetinden 180 derecelik bir dönüşe işaret ediyor. Ekim ayında yenilgiye uğrayan eski başkan Jair Bolsonaro, ırkçı söylemleriyle tanınan bir yerli hakları ve toprak karşıtıydı.

Bolsonaro, 1998 yılında henüz bir milletvekiliyken Brezilya Kongresi'nde yaptığı konuşmada ABD Süvari Birliği'ni "Kızılderilileri yok ettiği" için övmüş ve Brezilya'nın aynı şeyi yapmamış olmasından üzüntü duyduğunu belirtmişti.

Brezilya'nın Yerli halklarının yaşadığı topraklar dünyanın akciğerleri olarak nitelendiriliyor. Amazon yağmur ormanları büyük miktarlarda karbondioksit emerek iklim değişikliğine karşı bir tampon görevi görüyor.