Brezilyalılar Bolsonaro’nun azledilmesi için sokaklara döküldü

Brezilya genelinde Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun görevden alınması için onbinlerce kişi sokaklara çıktı.

12 dolayında sol parti ve çok sayıda merkezi sendikanın desteklediği “Ulusal Bolsonaro Defol Kampanyası”nın çağrısı üzerine onlarca kentte protesto eylemleri gerçekleşti.

Organizatörlere göre 27 eyaletin 20’sinde, 14’ü eyalet başkenti olmak üzere en az 60 kentte kitlesel eylemler düzenlendi.

Sağ ve merkez sağın bazı liderleri de eylemlere katıldı. Rio de Janeiro kentindeki eylemde “Bolsonaro defol” yazılı döviz ve pankartlar taşındı.

Yüksek Mahkeme de Bolsonaro ve çevresindekiler hakkında, başta yalan bilgiler yaymak suçlamasıyla olmak üzere birçok soruşturma başlatılması talimatını verdi.

Sao Paulo’da onbinlerce kişi Paulista caddesinde bir araya geldi. Potansiyel cumhurbaşkanı adayları da bu eylemde yer aldı. Aralarında 2018 yılında üçüncü sırada gelen Demokratik İş Partisi lideri Ciro Comes’in de olduğu görüldü.

Sol hareketlerin daha önce gerçekleştirdiği eylemlerde, yaklaşık 600 bin kişinin ölümüne neden olan Covid-19 salgınını yönetme biçimi nedeniyle Bolsonaro’nun azli istenmişti.

Bu kez gıda ve yakıt fiyatlarının artışı ile sayıları 14,1 milyona varan işsizler ordusu da tepkilerin odağında yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir yıl kaldı. Eylül ortasında Datafolha enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre aşırı sağcı Bolsonaro seçimlerin ilk turunda oyların yüzde 26’sını, solcu Luiz Inacio Lula da Silva yüzde 44’ünü alacak.