Britanya’da erken seçim yok; Brexit uzadıkça uzuyor

Büyük Britanya’da Brexit öncesinde erken seçim yapılması talebi Avam Kamarası’nda reddedilirken, 31 Ocak’tan önce de anlaşmalı ayrılmanın gerçekleşmeme ihtimali var.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Donald Tusk tarafından Büyük Britanya’nın ayrılmasının (Brexit) 31 Ocak’a kadar ertelendiğini açıklaması ardından gözler, Britanya Başbakanı Boris Johnson’un 12 Aralık’ta erken seçim talebine yönelmişti.

Avam Kamarası’nda yapılan oylamada 299 parlamenter seçimlere ‘evet’ oyu verirken, 70 parlamenter de karşı çıktı. Ancak erken seçim için gerekli olan üçte iki çoğunluğa, yani 434 oya ulaşılamadığı için bu talep reddedilmiş oldu.

BİR DAHA ERTELENME İHTİMALİ VAR

AB ile varılan Brexit anlaşmasının Avam Kamarası’nda kabul edilmemesi halinde, 31 Ocak’a ertelenen Brexit’in yeniden ertelenme ihtimali var. Başbakan Boris Johnson, mart ayında bu yana iki kez uzatılan Brexit’in yeniden ertelenme riskine dikkat çekti. Johnson, "Brexit'in ertelenmesi seçeneği olduğu sürece, parlamentonun asla bir anlaşmayı onaylamamasından korkuyorum" diye konuştu.

Avam Kamarası’nda erken seçime destek vermeyen Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi’nin (Labour) tutumu da belirleyici. Anlaşmasız Brexit seçeneğine kesin olarak karşı çıkan İşçi Partisi, bu ihtimal ortadan kalkmadan erken seçime gidilmeyeceğini ilan etmişti.