Britanya: Diplomatik iletişim güvenli değil!

Rusya ile ajan ve istihbarat krizi yaşayan Britanya’da Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, bazı müttefik ülkeler dışındakilerle yapılan telefon görüşmelerinin güvenli olmadığını duyurdu.

Londra’da basın mensuplarına konuşan Jeremy Hunt, özellikle müttefik ülkelerle iletişimde güvenlikli telefon hatlarının kullanılmasını sağlamaya çalıştığını söyledi.

Hunt, göreve geldiği 9 Temmuz’da sadece ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda ile güvenli telefon hatlarının olduğunu kaydetti. Hunt, kendisinin kararıyla Japonya, Almanya ve Fransa gibi ülkelerle diplomatik görüşmelerin de güvenli hatlardan yapılmaya başlandığını belirtti.

Britanya Dışişleri Bakanı, teknolojik gelişmelere örnek verirken, özellikle diplomatların Whattsapp türü uygulamalar üzerinden görüşmelerine dikkat çekti. Hunt, bu durumun kendisini ‘endişelendirdiğinin’ altını çizerken, mesajlaşma yoluyla iletişime karşı da uyardı.

Dışişleri bakanları arasında kısa mesaj veya Whattsapp tarzı iletişimin ‘kendisini hayrete uğrattığını’ söyleyen Hunt, bazı görüşmelerin mutlaka güvenli hatlardan yapılmasının ‘daha akıllıca’ olduğunu ifade etti.

Büyük Britanya son aylarda Rusya’ya karşı espiyonaj ve bilişim alanındaki korsan faaliyetler üzerinden sert suçlamalar yöneltiyordu. Rusya’nın birçok batı ülkesindeki ajanlık faaliyetlerinin yanı sıra doğrudan seçimlere ve iç siyasetlere müdahil olduğu suçlamaları da yapılıyor.