Britanya ve ABD’den İran’a tepki: İki tankere el konuldu!

ABD, İran’ın bir İngiliz petrol tankerine el koyması ile ‘şiddetin tırmandırıldığını’ savunurken, Britanya, Liberya’ya ait bir tankere daha el konulmuş olabileceğini iddia etti. Gemilerden birinin bırakıldığı bildirildi.

İran, Hürmüz Boğazı’ndan geçmekte olan bir İngiliz petrol tankerine el konulduğunu duyurmuştu. Britanya’nın ardından bir tepki de ABD yönetiminden gelirken, Başkan Donald Trump, İran’ın şiddeti tırmandırdığını savundu.

Trump gazetecilere, İran’ın iki gemiye el koymuş olabileceğini söyledi. ABD’nin petrol tankeri konusunda Britanya yönetimiyle ‘görüş alışverişinde bulunacakları ve çalışacaklarını’ ifade etti. 

İran’a tepki gösteren Britanya Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise, Liberya’ya ait bir başka gemiye de el konulduğunu iddia etti. Yazılı bir açıklama yayınlayan Hunt, petrol tankerlerine el konulmasına ilişkin ‘kabul edilemez el koyma’ ifadesini kullandı. Hunt, tankerlere el konulmasından dolayı ‘endişe duyduğunu’ da söyledi.

Bu açıklamaların ardından gece saatlerinde Norbulk Shipping isimli İngiliz şirketi kendilerine bağlı Mesdar isimli petrol gemisinin bırakıldığını bildirdi. 

Cuma günü Devrim Muhafızları’nın internet sitesi Sepahnews’te yayınlanan açıklamada, Sttena Impero isimli İngiliz petrol tankerine “uluslararası denizcilik hukukuna uymadığı” gerekçesiyle el konulduğu bildirilmişti. Açıklamada gemiye Hürmüzgan eyaleti deniz ve liman makamlarının talebi üzerine el konulduğu ifade edildi.

Bu açıklama, Cebelitarık Yüksek Mahkeme’nin el konulan İran tankerinin 30 gün daha tutulması yönünde karar almasından bir kaç saat sonrasına denk geldi. İran petrol gemisine Cebelitarık açıklarında 4 Temmuz günü el konulmuştu.

Yetkililer, geminin AB’nin Suriye’ye ambargosuna aykırı olarak Şam’a petrol götürmekte olduğu suçlamasında bulundu. Tahran yönetimi, geminin el konulmasına “korsanca eylem” şeklinde tepki göstermişti. Gemi, 2,1 milyon varil petrol taşıyordu. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Salı günü yaptığı açıklamada İran gemisine el konulmasının yanıtsız kalmayacağı uyarısında bulunuştu.

18 Temmuz’da da Devrim Muhafızları yaptığı bir açıklamada Körfez’e kaçak petrol taşıdığı iddiasıyla bir tankerin ellerinde olduğunu bildirmişti, ancak geminin adı ve kime ait olduğunu açıklamamıştı.