Britanya’yı terk eden AB vatandaşlarının sayısı artıyor

Avrupa Birliği’nden çıkış (Brexit) müzakerelerini sürdüren Büyük Britanya’da göçmen sayısındaki artış önceki yıllara oranla daha az olurken, Avrupa ülkelerinin vatandaşları arasında ülkeyi terk edenlerin sayısı artıyor.

Ulusal İstatistik Bürosu (ONS) tarafından yayınlanan son rakamlara göre, 1 Nisan 2016 ile 31 Mart 2017 tarihleri arasında Britanya’ya gelen yabancı göçünün artış hızı azaldı. Ölüm-doğum rakamlarından arındırıldıktan sonra Britanya’ya yönelik net göç artışı bir önceki yıla oranla 81 bin azalarak, 246 bin kişi olarak gerçekleşti.

Böylelikle Britanya’daki net göç artışı son üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

ÇOĞUNLUK DOĞU AVRUPA ÜLKELERİNDEN

Brexit sonrasında Britanya’daki statüleri henüz kesinleşmeyen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşlarının bu ülkeyi terk etme eğiliminde olduğu sonucu da çıkıyor. ONS verilerine göre son bir yılda 33 bin AB vatandaşı Britanya’yı terk etti.

Britanya’yı terk eden AB vatandaşları arasında Çekya, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Polonya, Slovenvya ve Slovakya vatandaşları ilk sıralarda geliyor.

588 BİN KİŞİ ÜLKEYE GİRİŞ YAPTI

Genel toplamda ise Mart 2017 sonuna kadar olan 1 yıllık sürede Britanya’ya 588 bin göçmen gelirken, bir önceki yıla oranla 50 bin kişilik bir düşüş yaşandı.

Britanya’yı terk edenlerin sayısı ise bir önceki yıla oranla 31 bin artarak 342 bin olarak gerçekleşti.

Britanya’ya çalışmak için gelen göçmenlerin sayısı 275 bin olarak tespit edilirken, bu kişilerin sadece 188 bininin düzenli bir işinin olduğu belirlendi. Britanya’yı terk edenlerin 182 bin kadarının göç nedeni ise iş bulmaktı.