Brüksel’de AB ülkeleri ve İran nükleeri görüşüldü

ABD’nin geri çekildiği nükleer anlaşmasını kurtarma amaçlı Brüksel’deki görüşmeler devam ederken, İran, anlaşmaya yönelik müzakerelerde ‘iyimser’ olduklarını duyurdu.

2015 yılında İran, ABD, Almanya, Fransa, Çin, Rusya ve Britanya’nın taraf olduğu nükleer anlaşması, ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı geri çekilme kararıyla tehlikeye girmişti.

ABD’nin tavrına rağmen diğer ülkeler ve Avrupa Birliği (AB), İran’ın nükleer tesislerini uluslararası kontrole açan anlaşmayı korumak istiyor.

Brüksel’de dün gece yapılan zirveye ise Almanya, Britanya, Fransa ve İran’ın dışişleri bakanlarının yanı sıra AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini katıldı.

Görüşme sonrasında açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı  Muhammed Zarif, Brüksel’in ‘iyi bir başlangıç’ olduğunu savundu. Görüşmede henüz kesin bir sonuç alınamadğını kaydeden Zarif, önümüzdeki haftalarda önemli sonuçlar alınacağını kaydetti.

2015’teki anlaşma, İran’ın uluslararası denetçilere izin vermesi karşılığında bu ülkeye yönelik yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını öngörüyordu. Donald Trump’ın anlaşmadan çekilme kararı ardından birçok Avrupa ülkesinden şirketlerin İran’da on milyarlarca dolarlık yatırımları olası Amerikan yaptırımları nedeniyle tehlikeye girmiş durumda.