Brüksel’de en az 70 bin kişi iklim için yürüdü

Belçika’nın başkenti Brüksel’de onbinlerce kişi iklimin korunması için Avrupa Parlamentosu’na yürüdü.

Eylemin başlangıç noktası, Gare du Nord olarak belirlendi. Saat 14.00’ten itibaren başlayan yürüyüşe, polisin ilk tahminlerine göre 70 bin kişi katıldı. Gerçek katılımın daha yüksek olduğu sanılıyor.

Yürüyüş çağrısı Act for Climate Justice kolektifinden gelmişti. Yetkililerin küresel ısınma karşısındaki kayıtsızlığına tepki gösteren kitle, “daha adil ve bağlayıcı bir iklim yasası” talep etti.

Yürüyüş sırasında onlarca genç kadının, yağmurun ıslattığı yolda protesto amacıyla oturarak bebeklerini emzirmesi dikkat çekti.

Yürüyüşe katılanlar saat 15.00’te Parlamento önündeki Lüxembourg meydanında Rise for Climate Belgium tarafından organize edilen mitinge katıldı. Onbinlerin yürüyüşü nedeniyle bir çok yol ve tünel trafiğe kapandı.

Son yıllarda iklim için dünyanın bir çok yerinde eylemler arttı. Eylül 2018’den beri özellikle eş zamanlı eylemler dikkat çekmeye başladı.

Brüksel’de ilk zamanlarda az katılımın olduğu eylemler, artık onbinlerce kişiyi bir araya getiriyor. 2 Aralık 2018’de Brüksel’de yapılan iklim yürüyüşüne polise göre 65 bin kişi katıldı.

Öğrencilerin Ocak ayı başında gerçekleştirdiği bir eyleme 12 bin 500 kişi, 24 Ocak’taki öğrenci eylemine ise en az 35 bin kişi katılmıştı.