Bu yıl Akdeniz'de yaklaşık 3 bin mülteci hayatını kaybetti

BM Uluslararası Göç Örgütü, bu yılın başından itibaren Kasım ayına kadar, yaklaşık 5 bin mültecinin hayatını kaybettiği, bunun yaklaşık 3 binin ise Akdeniz açıklarında olduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), bu yılın başından Kasım ayına kadar, başka ülkelere göç etmek isterken yaklaşık 5 bin mültecinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Mültecilerin en fazla göç ettiği ülkelerin Bangladeş, Eritre, Mısır, Sudan, Fas, Suriye ve Libya olduğunun kaydedildiği açıklamada, mültecilerin yaşamını yitirme nedeni olarak açlık, susuzluk ve şiddete maruz bırakılma gösteriliyor.

Açıklamada, bu yıl içerisinde sadece Akdeniz'de Avrupa'ya ulaşmaya çalışan toplam 2 bin 925 mültecinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Nijeryalı oldukları tahmin edilen çoğu kadın ve çocukların da aralarında olduğu gemide 26 kız çocuğu yaşamını yitirmiş halde bulundu. Çocukların cinsel şiddet sonucunda yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Açıklamada ayrıca, 2016 yılının Kasım ayının başına kadar 3 bin 200 mültecinin yaşamını yitirdiğine de yer veriliyor.

Uluslararası Göç Örgütü'nün 2016 verilerine göre dünya çapında toplam 7 bin 930 göçmen ve mülteci hayatını kaybetti. Ancak IOM'a göre kayıtlara geçmeyen rakamlar çok daha yüksek düzeyde.