Burkina Faso’da Kanadalı şirket konvoyuna saldırı: 37 ölü

Burkina Faso’nun doğusunda Kanadalı maden şirketi Semafo konvoyu pusuya düşürüldü. En az 37 kişi öldü, 60 kişi yaralandı.

Burkina Faso’da İslamcı grupların saldırılarının başladığı son beş yılın en kanlı saldırısı gerçekleşti. Doğu bölgesinin valilisi albay Seydu Sanu yaptığı yazılı açıklamada saldırının “kimliği belirsiz silahlı kişilerce” gerçekleştiğini bildirdi.

Saldırı Fada ve Boungou maden tesislerine giden yol üzerinde gerçekleşti. Saldırının hedefinde Kanadalı maden şirketi Semafo’ya ait bir konvoy vardı. Şirket personeli, işverenler ve mal sağlayan kişileri taşıyan konvoya askerleri eşlik ediyordu.

Burkina Faso hükümeti, “karmaşık bir saldırı” gerçekleştiğini belirtti. Önce konvoyun başında bulunan askeri aracın patlayıcı ile infilak ettirildiği, ardından çalışanları taşıyan iki otobüsün yaylım ateşine tutulduğu ifade edildi. Yetkililer saldırıda en az 37 kişinin öldüğü, 60 kişinin yaralandığını bildirdi.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Ancak Burkina Faso’da “cihatçı” olarak adlandırılan, bazıları El Kaide ve DAİŞ bağlantılı grupların saldırılarında 2015’den bu yana 600’ü aşkın kişi öldü.

Montreal merkezli altın üreticisi Kanadalı şirketin, Burkina Faso’da iki işletmesi bulunuyor. Bunlardan biri doğudaki Boungou maden ocağı, diğeri ise batıdaki Mana olarak biliniyor. Aynı şirkete Ağustos 2018’de de benzer iki saldırı düzenlenmişti.