Burkina Faso Fransız medyasına kapatıldı!

Burkina Faso’daki askeri cunta iktidarı, Fransız medyasının ülkedeki muhabirlerini sınırdışı etti. Burkina Faso, Fransa ile yapılan askeri yardım anlaşmasını da reddediyor.

Le Monde ve Liberation gazetelerinin muhabirleri cumartesi akşamı sınırdışı edildi.

Liberation gazetesi 27 Mart günü yayınladığı bir haberde, askeri bir kışlada çocukların infaz edildiğini gösteren bir görüntü paylaşmıştı

Beş gün önce France 24 televizyon kanalının yayınları askıya alınmıştı. Dört ay önce de çok sayıda dilde yayın yapan RFI radyosunun yayınları durdurulmuştu.

Şimdiye kadar sadece Fransız medyası Burkina Faso yetkililerinin yaptırımlarına maruz kaldı.

Cihatçı şiddetin vurduğu bu ülkenin Fransa ile ilişkileri giderek bozulurken, basın özgürlüğüne yönelik ihlaller de tırmanıyor.

30 Eylül 2022’de İbrahim Traoré ülkede darbe yaparak iktidara gelmişti. Bu son sekiz ayda ikinci darbeydi.

Burkana Faso’nun Fransa ile ilişkileri de bozuldu. Fransız büyükelçisi ve Fransız özel kuvvetlere mensup 400 askerin ülkeden çıkışını sağlayan iktidar, ayrıca 1961’de imzalanan Fransız askeri yardım anlaşmasını da reddediyor.

Burkina Faso’ya komşu ülkeler olan Mali ve Nijer de 2015’ten bu yana El Kaide ve DAİŞ bağlantılı grupların yarattığı şiddet sarmalında bulunuyor. Bu şiddet nedeniyle sivil toplum örgütlerine göre 10 bini aşkın sivil ve asker öldü, 2 milyonu aşkın kişi iç göçe maruz kaldı.