Caferi: Ankara askerlerini Efrîn’den çekmeli

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Rusya, İran ve Türkiye’den oluşan üçlü mekanizmanın Türkiye’ye askeri birliklerini çekmesi için baskı yapmasını umduklarını söyledi.

Beşar Caferi, Rus haber ajansı Sputnik'e verdiği demeçte, Türkiye’nin Astana anlaşmaları, BM Güvenlik Konseyi kararları ve Bağlantısızlar Hareketi ilkelerini ihlal ettiğini söyledi.

Caferi, "Astana anlaşmalarına göre Türkiye'nin İdlib'deki terör örgütlerini gözetlemek ve denetlemek için hafif silahlı polis göndermesi gerekiyordu" dedi.

Ancak Türkiye'nin bunun yerine asker gönderdiğini ve Astana anlaşmalarını ihlal ettiğini kaydeden Caferi, üçlü zirvede ifade edilen Anayasa Komisyonu için de aday listesi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Şam'ın aday listesini sunup sunmadığı sorusuna Caferi, "Hayır, çalışma devam ediyor. Rusya ve İran'la bunun üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz" diye yanıt verdi.

Türk devletinin Efrîn’den askerlerini çekmesini isteyen Caferi, bu konuda üçlü mekanizmanın baskı yapmasını umduklarını sözlerine ekledi. Caferi, "Türkiye, birliklerini Efrin'den çekmeli. Bu konuda Türk hükümetine baskı yapılacağını umuyorum. Ankara'nın Efrin'deki eylemleri, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve Bağlantısızlar Hareketi ilkelerini ihlal ediyor" dedi.