Cape Town plajında ırkçı uygulama

Cape Town makamları, özel bir güvenlik şirketinin Noel tatili boyunca Clifton Beach plajının siyahlara kapatılması talimatını verdiği tepkisinde bulundu.

Üst düzey yerel bir yetkili, güvenlik şirketi PPA’nın Güney Afrika’nın lüks bir banliyösü olan Clifton plajında belediye devriyeleri ile birlikte çalıştığı iddiasını yalanladı.

Güney Afrika’da ırkçı Apartheid rejimi altında çok sayıda kamusal alanda olduğu gibi beyazların çoğunlukta olduğu plajlar da ırka göre sınırlandırıldı. 1990’lı yıllarda ırkçı rejime son verilmesine rağmen ırkçı gerilim devam etti.

Geçen Pazar günü, Noel’den iki gün önce PPA’ye bağlı güvenlik elemanları, siyahlardan Clifton Beach’i terk etmelerini istedi.

Cape Town güvenlik müdürü Richard Bosman, yaptığı yazılı açıklamada hiçbir zaman APP’ye belediye kurallarına uyma yetkisi vermediklerini açıkladı.

Bosman, “Kent, PPA personelinin davranış sorununu çözmek için hızlı bir şekilde harekete geçti. PPA personeli tarafından tehdit edilen veya gözdağı verilen herkes Güney Afrika polisine şikayette bulunabilir” diye ekledi.

Yerel bir aktivist olan Chumani Maxwele, özel şirkete bağlı güvenlik görevlilerinin, tatil dönemlerinde çok sayıda insanı çeken plajdaki siyahları hedeflediğini söyledi.

News 24 sitesine konuşan Maxwele, “Bu özel güvenlik görevlileri, Clifton sakinleri tarafından görevlendirildi” diyerek, bunlara siyahların plaja girmelerini engelleme yönünde talimat verildiğine dikkat çekti.

PPA genel müdürü Alwyn Landman, şirket görevlilerinin plajı kapatmadığını, sadece şüpheli kriminal faaliyetlerden yerel sakinleri korumak için tedbir aldığını savundu.

2016 yılında da Güney Afrikalı emlakçı Penny Sparrow, denize giren siyahları sosyal ağlar üzerinde maymunlara benzeterek büyük tepkilere neden olmuştu. Sparrow, 150 bin rand (10 bin 500 dolar) para cezasına mahkum edilmişti.